3. února 2024 07:10

Krutá smrt Alexandra Litviněnka. Jeho organismus se rozpadal dlouhé dny

Umění špionáže (4) – Litviněnko

Když Marie Curie-Sklodowská objevila v roce 1898 nový prvek, zřejmě netušila, jaký účel pro něj budoucnost najde. Látka, již slavná vědkyně pojmenovala po své vlasti polonium, sehrála klíčovou roli v jisté špionážní aféře v roce 2006. Jejím hlavním aktérem byl Alexandr Litviněnko, agent KGB, později FSB.

Litviněnko byl poměrně činný agent, v devadesátých letech se dočkal vyznamenání MUR za efektivní práci v boji s organizovaným zločinem. Od roku 1997 vykonával funkci staršího operativního spolupracovníka a zástupce náčelníka 7. oddělení. O rok později na tiskové konferenci zveřejnil poměrně skandální věc, a sice že dostával rozkazy, jež se neslučovaly se zákonem.

Čtěte také: Šéfové Hamásu jsou chodící mrtvoly. Dostaneme je a bude to bolet, říká bývalý agent Mosadu

Osudný doušek

Od té doby se potýkal s trestním stíháním za různá obvinění, řízení byla často uzavírána bez soudu. Po propuštění z druhé vazby, po němž se zavázal, že neopustí zemi, emigroval roku 2001 do Velké Británie, kde získal politický azyl. V exilu vydal knihu FSB vyhazuje Rusko do povětří, kde uvádí, že teroristické atentáty na obytné domy v Moskvě a Volgodoňsku v roce 1999 provedli agenti FSB s cílem svést odpovědnost na Čečensko. Zároveň v ní obviňuje Vladimira Putina z objednání vraždy novinářky Anny Politkovské.

Jeho veřejná kritika ruského prezidenta však nebyla bez následků. Ty Litviněnko pocítil v roce 2006, kdy se napil čaje obsahujícího polonium. „Jeho manželka si myslela, že se jedná o otravu jídlem, ale když nemohl přestat zvracet, uvědomil si, že ho někdo otrávil,“ říká v pořadu Umění špionáže na Prima ZOOM bezpečnostní expert Paul Joyal. Jeho smrt nebyla nijak rychlá, přípravek začal ozařovat vnitřnosti a rozkládat organismus. Jádra buněk se začala rozpadat, DNA tříštit a počet bílých krvinek prudce klesat. Bolestivé umírání trvalo téměř měsíc. Než zemřel, konvertoval Alexandr Litviněnko k islámu.

Zdroje: NPR/BBC

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom