Největší borec, který se nebojí samoty. Erling Kagge zdolal během čtyř let „všechny tři zemské póly“

Při pohledu na větrem ošlehanou tvář norského dobrodruha Erlinga Kaggeho by jen málokdo hádal, že měl kdysi našlápnuto na dobrou právnickou kariéru. Z téhle životní cesty ale sešel, aby se vydal na jinou, která vedla doslova až na vrchol světa.

Všechno začalo v roce 1990, kdy se tehdy sedmadvacetiletý Kagge začal s kamarádem Børgem Ouslandem připravovat na svou první velkou výpravu, cestu na Severní pól. Pro Kaggeho to byl ovšem skutečně jen začátek.

Výprava k Severnímu pólu

Výprava na Severní pól byla pro dvojici všechno, jen ne jednoduchá. Jednou z největších výzev bylo vybalancovat kalorickou hodnotu jídla oproti kaloriím, které ztráceli, když takové množství potravin přepravovali. Druhým zásadním klíčem k úspěchu bylo kvalitní obutí. Zatímco Kaggeho na zakázku vyrobené boty výzvu zvládly, jeho kolega si z výpravy odnesl závažné omrzliny na prstech nohou. Během výpravy je navíc přepadl lední medvěd, který na ně zaútočil, a museli ho zastřelit. Nakonec se jim ale 4. května 1990 povedlo dosáhnout cíle.

Jenže Kagge se doma v Oslu ani neohřál a už ho to zase táhlo za dobrodružstvím. Okamžitě začal s přípravami na další výpravu, tentokrát na Jižní pól. A rozhodl se, že tam dojde úplně sám.

Cesta na Jižní pól

Tohle své rozhodnutí držel tak rezolutně, že když ho pilot v Antarktidě vysadil a snažil se mu vnutit rádiovou vysílačku, Kagge ho obelstil a vrátil mu ji nepozorovaně do letadla.

V ledové pustině strávil bez jakéhokoli kontaktu s dalším živým člověkem celkem 50 dní včetně vánočních svátků. Jižního pólu dosáhl přesně podle plánu, krátce po Novém roce 1994. Stal se úplně prvním člověkem na světě, který k Jižnímu pólu došel úplně sám a bez jakékoli podpory. Ani tohle jedinečné prvenství mu ale nestačilo.

Everest

Dobrodruzi totiž o planetě říkají, že má celkem tři póly – Jižní, Severní a vrcholek nejvyšší hory světa, Mount Everestu. A přesně tam vedly Kaggeho další kroky. Tentokrát si ale sáhnul skutečně na dno.

Přestože si vybral „jednodušší“ trasu, dostal se do závažných problémů, protože na prvním úseku vyčerpal příliš mnoho energie. Vážně uvažoval, že se vrátí, nakonec se ale rozhodl to neudělat. A rozhodl se správně. „Třetího zemského pólu“ dosáhl 9. května roku 1994 a už navždy zůstane prvním, kdo tento „hattrick“ zvládnul po svých.

Mohlo by vás zajímat: Rekord čtyřleté Češky v základním táboře Everestu překonal dvouletý kluk. Po svých nešel

O svých dobrodružstvích napsal Erling Kagge několik knih a s cestováním po neprochozených částech planety pokračuje. V roce 2010 například strávil 5 dní v kanalizačních tunelech pod New Yorkem a došel tímto páchnoucím labyrintem z Bronxu až ke břehu Atlantiku.

Zdroj: Yale Bulletin, i60, Alonement

Video, které jste mohli minout: Krásné záběry Mount Everestu

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom