19. května 2023 06:00
Adam Vala

Pod vodou nikdo déle nevydržel. Američanovy plíce trpí desítky dní, přes zlomený rekord pokračuje

Floridský profesor překonal rekord v době strávené pod vodou. Jeho plíce jsou pod enormním tlakem, on je však spokojený a dokonce vyučuje.

Zapsat své jméno do Guinessovy knihy rekordů se na pohled nejeví jako žádný velký problém. Zvládnete si za 30 sekund navléct na nohu 29 ponožek? A co 91 kliků s tlesknutím za jednu minutu? Nebo 185 selfie vyfocených telefonem za tři minuty? Pokud to zvládnete, jste držiteli nového rekordu, stejně tak se ale můžete nechat zavřít do podvodní základny umístěné deset metrů pod hladinu a přečkat v ní 74 dní. Tím byste vyrovnali nový rekord, o který se zasloužil profesor Joseph Dituri z University of South Florida, který si však svůj pobyt pod vodou stále prodlužuje.

Mohlo by vás zajímat: Před 64 lety jaderná ponorka Nautilus úspěšně podplula severní pól

Nápad ponořit se do 10metrové hloubky laguny ve Florida Keys dostal Dituri z toho důvodu, že chtěl vyzkoušet vliv tlaku na lidský organismus. Na rozdíl od speciálních ponorek či jiných zařízení totiž jeho podvodní obydlí žádný vyrovnávač tlaku nenabízí, takže se Diturimu nežije pod vodou tak snadno. Má samozřejmě veškerý komfort, od pohodlné postele, přes mikrovlnku, až po velká okna, kterými může sledovat vodní život kolem sebe, jeho plíce se ovšem musí vyrovnat s přibližně dvojnásobným tlakem, než s jakým by bojovaly na povrchu.

Aby se zaměstnal, každý den vstává v 5 hodin ráno, dopřeje si snídani bohatou na proteiny, jako jsou vajíčka nebo losos, a následně se věnuje své práci. Ze svého podvodního sídla totiž nadále vyučuje na zmíněné univerzitě, a to online prostřednictvím kabelového internetu, který si nechal do příbytku zavést. Tímto způsobem by chtěl v rámci projektu Neptune vydržet pod hladinou 100 dní, a pak se s radostí vrátit zpět k tradičnímu životu na souši.

„Od prvního dne bylo mým cílem inspirovat další generace, dělat rozhovory s vědci, kteří studují život pod mořem, a dozvědět se, jak lidské tělo funguje v extrémních podmínkách,“ uvedl pak Dituri na vysvětlenou, ale připustil, že věc, která mu chybí zřejmě nejvíc, jsou paprsky slunce. Tak snad půjde vše podle plánu a v půlce června 2023 se profesor vrátí k běžnému životu.

Zdroj: BBC, Tampa Bay Times

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom