9. července 2024 16:25

Hroši neumějí plavat, ale dokážou se vznášet nad zemí? Obrovská zvířata mají hned dvě velká tajemství

Pokud jste měli za to, že hroši jsou skvělí plavci, ale na souši bývají naopak neobratní, vyvedeme vás dnes z omylu hned dvakrát. Jejich těla totiž umějí velice zajímavé věci.

Hroši tráví drtivou většinu dne ve vodě a jsou pro to skvěle vybavení – například mají mezi prsty plovací blány. Dokonce dokážou i spát zcela ponoření pod hladinou. Občas se sice vynoří, aby se nadechli, ale ani se u toho nevzbudí.

Mohlo by vás zajímat: Hroch pronásledoval turisty

Ve vodě jsou schopní chvíli držet krok i s motorem poháněnou pramicí. Obzvlášť, když se naštvou – jsou totiž velice agresivní a teritoriální. Jejich plavecké schopnosti jsou ale (zejména u dospělých jedinců) zcela žalostné.

Skoky místo temp

Dospělý hroch se totiž prakticky neudrží nad hladinou. Způsobuje to jeho nesmírná váha okolo 2000 kilogramů a taky fakt, že mají jejich kosti velkou hustotu. Pokud tedy hroši ze svých oblíbených mělčin zabloudí do oblastí, kde nestačí, plavat prostě nedokážou. Místo toho se mohutnými skoky odrážejí ode dna.

V případě, že zrovna nespěchají někoho zabít, jako tomu je na videu, které jste viděli, se hroši v hluboké vodě zkrátka jen tak procházejí po dně a občas se vynoří k nadechnutí.

Levitující hroch

Ještě kurióznější je hroší pohyb mimo vodní toky. Na to, jak jsou těžcí, jsou totiž i na souši překvapivě rychlí. Nikdy necválají, vždy se pohybují klusem, ale i tak zvládnou i rychlost okolo pětadvaceti kilometrů v hodině.

Když si vědci záběry běžících hrochů zpomalili, zjistili, že zvíře při klusu občas „levituje“ – běží tak rychle, že má všechny čtyři nohy nad zemským povrchem, a to až na 0,3 vteřiny. Na první pohled se to možná nezdá jako zásadní výkon, v případě dvoutunového tlustokožce je to ale důkaz nebývalých atletických schopností.

To, jak přesně se hroši pohybují, vědci přitom nevědí nijak dlouho. Může za to fakt, že i v zoologických zahradách se z bezpečnostních důvodů nedá zkoumat příliš zblízka, jak těla hrochů pracují, vzhledem k jejich zmíněné agresivitě. Natož pak ve volné přírodě, kde se celé dny pohybují v kalné, bahnité vodě.

Zdroj: RVC, The Atlantic, San Diego Zoo

Video, které jste mohli minout: Hroši drsně bojují o nadvládu. Podívejte se na střet agresivních samců

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom