15. ledna 2024 06:00
Adam Vala

Proč jsou tenisové míčky chlupaté? Konečně budete znát jasnou odpověď

Za vším hledejte vědu, důvod je ale také historický. Uhodnete, čemu chlupy na míčku pomáhají?

Tenis patří k nejpopulárnějším sportům planety, láká nejen aktivní hráče, ale také miliony diváků a v době největších tenisových turnajů se veškerá pozornost stáčí k bitvám slavných tenistů či tenistek, kteří se už historicky řadí k těm největším celebritám. Tenis má ale také jedno specifikum, které se může zdát poměrně zvláštní – míček, odhlédneme-li od jeho křiklavé barvy, která má také své vysvětlení, je totiž chlupatý, což nemá obdoby v jiných míčových sportech a může to vyvolávat otázky. Tipnuli byste si, proč tomu tak je, případně co chlupy na míčku způsobují?

Mohlo by vás zajímat: Exkluzivní rozhovor s Petrou Kvitovou: Promluvila o konci kariéry i založení rodiny

Na začátku se samozřejmě sluší zabrousit do historie, konkrétně do 12.-13. století, kdy se ve Francii začala hrát míčová hra, z níž se později vyvinul moderní tenis. Jak uvádí dokument Mezinárodní tenisové federace, tato hra, při které hráči ještě nepoužívali žádné rakety či pálky, se hrála s koženým nebo látkovým míčkem vyplněným další látkou nebo koňskými žíněmi. Tím, jak se hra stávala populárnější, však vznikl tlak na rychlejší výrobu míčků, kdy ke slovu přišlo kaučukové jádro obalené bílým flanelem. Už ten měl ve své podstatě krátký chlup, a právě v tu chvíli se začala ustavovat podoba tenisového míčku.

Moderní tenisový míček

Dnes se příslovečný „tenisák“ vyrábí z gumového jádra, které je nahuštěné vzduchem a obalené tkaninou zvanou melton. Ta sestává ze spodní podkladové tkaniny a vlny či polyamidu na svrchní straně, která je do této tkaniny vpichována. Právě tím je dosaženo chlupatého povrchu, který se výrobce od výrobce drobně liší. Jde zejména o odlišnou kvalitu, hodnocenou podle množství úderů, které svrchní vrstvu opotřebí a způsobí ztrátu hmotnosti celého míčku. Pořád ale tedy zůstává zodpovědět, proč tohle všechno výrobci podstupují a nevytvoří míček jednodušeji tak, aby byl hladký.

Jak vysvětluje například video portálu Science ABC, důvodem je snaha snížit rychlost míčku a hlavně dát hráči možnost kontrolovat přesně jeho rotaci. Kdyby byl míček hladký, hráči by museli odpalovat jen s minimem síly, aby míček neodletěl mimo kurt, díky chlupu ale mohou kontrolovat sílu rány i zmíněnou rotaci, která je klíčová v důležitých momentech a slouží jako nedílná strategická vrstva celé hry. Že na chlupu opravdu záleží, pak tenisté dokazují pokaždé, když se chystají na podání. Jde o momenty, kdy míček posuzují v ruce, následně do něj několikrát udeří raketou, a pokud se jim něco nezdá, vrátí ho podavači, případně si vyžádají jiný.

„Chlupy také ovlivňují, jak vzduch obtéká míček během letu. Bez tření nebo odporu vzduchu by byla hra mnohem rychlejší,“ vysvětluje pak magazín Basha Tennis, který rovněž přináší podrobné video, jak se míčky vyrábí. Teď už tedy víte vše podstatné, vzhůru na kurt!

Zdroj: Science ABC, ITF, Tennis Mesh, Basha Tennis

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom