1. října 2023 06:00

Přežil brutální útok a dostal doživotí za vraždu manželky. Nespravedlnost byla prokázána po 40 letech

Dešifrované konspirace S1 (7) - Sam Sheppard

Neuvěřitelný příběh justičního omylu, brutální vraždy a zápasnické kariéry začal 3. července 1954 v americkém Clevelandu, kde v pozdních nočních hodinách končil večírek neurochirurga Samuela Holmese Shepparda a jeho manželky Marilyn. Pár hodin poté, co se pár odebral ke spánku, byla na místo jejich sousedem přivolána policie. Sheppard ležel do půli těla svlečený na ulici s krvavou skvrnou na kalhotách. Jeho těhotná manželka ležela v posteli ubita k smrti.

Podle Sheppardovy výpovědi spal lékař 3. července 1954 dole v obýváku, když uslyšel z ložnice křik. Vyběhl nahoru, kde se střetl s neznámým útočníkem, jenž ho přemohl a utekl z domu. Sheppard jej pronásledoval, venku jej dostihl, po ráně do hlavy však upadl do bezvědomí. Když se probudil, našel jej dezorientovaného a vyděšeného soused, jenž přivolal policii. Bylo trochu divné, že se za celou dobu neprobudil Sheppardův sedmiletý syn, který spal ve svém pokoji, a ani nezaštěkal Sheppardův pes. Tragického příběhu se okamžitě chopila média.

Na titulní straně

Ta okamžitě zaujala k celé věci stanovisko a přiživovala veřejné mínění o Sheppardově jasné vině. Z případu se stal mediální cirkus a místní noviny vydávaly titulky jako „Proč není Sam Sheppard ve vězení?“ nebo „Přestaňte zdržovat a zavřete ho!“ Navíc novináři vypátrali jeho údajnou milenku Susan Hayes, která s ním měla čekat dítě, a prezentovali skutečnost jako motiv. Co je horší, média ovlivňovala nejen veřejnost, ale také orgány činné v trestním řízení.

Jak navíc uvidíte v pořadu Dešifrované konspirace na Prima ZOOM, soudce Edward J. Blythin poskytl novinám rozhovor, v němž prohlásil, že Sheppard je rozhodně vinen, a odmítl učinit opatření, která by porotu separovala od vlivu tisku. I to mělo za následek, že Sheppard byl po 9 týdnech shledán vinným a odsouzen na doživotí.

Nová naděje

Sheppardova matka neunesla situaci a spáchala sebevraždu zastřelením. Jeho otec zemřel pár měsíců poté. Sheppard se mohl účastnit obou pohřbů, pod policejním dohledem a v poutech. Ve vězení se dobrovolně podrobil výzkumu rakoviny a nechal si vpravit do těla rakovinotvorné buňky. Jeho advokát William Corrigan se mezitím snažil o odvolání, leč marně. Vše se zdálo beznadějné, Corrigan navíc v roce 1961 zemřel.

Sheppardův případ tak převzal F. Lee Bailey, jenž se do práce pustil o poznání dravěji. Pomocí petice a dalších intervencí dosáhl obnovení procesu, přičemž okresní soudce nazval proces z roku 1954 „výsměchem spravedlnosti“. Stát Ohio dostal příkaz vyšetřovat Shepparda na svobodě a lhůtu 60 dní na postavení případu. Soud začal v roce 1966 a obžaloba postavila před soud prakticky stejné argumenty. Agresivní Bailey ale během křížových výslechů všechny argumenty rozcupoval, mimo jiné také přiměl soudního lékaře Samuela Gerbera, jenž popsal vražednou zbraň jako „chirurgický nástroj“, přiznat, že vražednou zbraň nenašli. Porota, tentokrát patřičně odstíněna od vlivu tisku, vynesla 16. listopadu osvobozující rozsudek a Sheppard se ocitl na svobodě.

Z operačního sálu do ringu

Ještě během procesu se Sheppard oženil s Ariane Tebbejohanns, což přidalo celé věci další kontroverzní rozměr. Vyšlo totiž najevo, že rozvedená žena německého původu, s níž si Sheppard dopisoval ještě ve vězení, je nevlastní sestrou Magdy Ritschel, manželky neblaze proslulého Josepha Goebbelse. Jejich manželství skončilo 7. října 1969.

Čtěte také: Tragický omyl justice, muž strávil ve vězení 21 let neprávem. Trpěl jsem každou sekundu, říká

Sheppard si otevřel lékařskou praxi, nicméně po deseti letech ve vězení nebyl úplně nejschopnějším chirurgem. Navíc mu život začaly komplikovat rostoucí problémy s alkoholem. Při jednom zákroku omylem poškodil pacientce arterii, což 29letou ženu stálo život. Tím jeho lékařská praxe skončila, brzy si ale našel cestu k jiné kariéře. Jeho přítel, profesionální zápasník George Strickland, jej přivedl na dráhu wrestlingu a začal jej trénovat. A tak 45letý Sam Sheppard v srpnu roku 1969 debutoval pod přezdívkou Zabiják. Absolvoval 40 zápasů, než byl v dubnu roku 1970 nalezen ve svém domě mrtev v důsledku selhání jater. Půl roku před smrtí si vzal Stricklandovu dceru Colleen.

Byť to sami tvůrci důrazně popřeli, spekuluje se o tom, že osudy Sama Shepparda inspirovaly slavný seriál Uprchlík, podle něhož vznikl o 30 let později stejnojmenný úspěšný film z Harrisonem Fordem. V roce 1997 analýza DNA definitivně potvrdila Sheppardovu nevinu. Skutečný pachatel vraždy Marilyn Sheppard nebyl nikdy dopaden.

Zdroj: Famous Trials / Cleveland History

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom