28. září 2023 06:00

Obávanému dělu USA se říkalo mlýnek na maso. Podívejte se na palbu 2 200 ran za minutu

Lovci tanků S1 (1) – Dělo M55

Druhá světová válka přinesla nezměrné utrpení a také spoustu dodnes ceněných zbraní. Jednou z nich je například dělo s přezdívkou mlýnek na maso.

Zbraň M45 Quadmount, přezdívaná mlýnek na maso, byla navržena k protiletecké obraně, zároveň byla ale používána i proti pozemním cílům. Poprvé vstoupila do služby v roce 1943 a rychle se osvědčila. O rok později byla testována i proti japonským kamikadze, ukázalo se však, že nestačí na jejich rychlost.

Jeden střílí, druhý se chladí

Dělo využívalo 4 kulomety M2 Browning ráže .50 namontovaných v párech na obou stranách pancéřovaného otevřeného prostoru střelce s elektrickým pokládáním. Zbraň obsluhovali tři lidé – dva nabíjeli a třetí střílel. Třebaže dělo mohlo kropit nepřátele ze všech čtyř kulometů naráz, střídal se během palby vrchní a spodní pár kvůli chlazení. Každý ze čtyř kulomet byl schopný palby až 550 ran za minutu.

Čtěte také: Záběry katastrofické exploze. Ukrajinci okupantům „spálili“ mohutné dělo

Pozdější vylepšený typ M55, který uvidíte zblízka v pořadu Lovci tanků na Prima ZOOM, dostřelil až na vzdálenost 4 500 metrů s rychlostí střely 890 m/s. Byl 2,89 metrů dlouhý, 1,40 metrů široký, 1,43 metrů vysoký a vážil 1 340 kg. Kromě druhé světové války sloužil také ve Vietnamu a v korejské válce.

Zdroj: Museum of American Armor / Military Factory

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom