19. června 2024 12:50

Putin a Kim si padli do náručí. Západ se děsí, co šéf Kremlu do Severní Koreje přivezl

Korejský vůdce přivítal Putina v Pchjongjangu

Putin si do Severní Koreje přijel pro partnerství a další munici a rakety. Od září 2023 jde už o druhý summit obou stále izolovanějších zemí.

Okázalé přijetí na červeném koberci přichystal severokorejský vůdce Kim Čong-un svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi. Jednání mezi Putinem a Kimem trvalo asi dvě hodiny. Hodinu a půl spolu hovořili v přítomnosti delegací, další půlhodinu pak strávili mezi čtyřma očima. Výsledkem je mimo jiné dohoda o komplexním strategickém partnerství.

Čtěte také: Severní Korea chystá smrtící letku kamikadze. Postaví ji z archaických sovětských stíhaček

Podle Putinova zahraničněpolitického poradce Jurije Ušakova nový dokument nahradí předchozí smlouvy z let 1961, 2000 a 2001. Potřeba nové smlouvy je podle Ušakova dána vývojem geopolitické situace ve světě a v regionu a také změnami, ke kterým v poslední době došlo v bilaterálních vztazích mezi Ruskou federací a KLDR. Nový dokument podle něj nemá konfrontační charakter, není namířen proti žádným zemím, ale směřuje k zajištění větší stability v oblasti.

Staronová fronta proti USA

Šéf Kremlu přijel na první návštěvu KLDR za posledních 24 let se slibem, že s izolovanou komunistickou zemí prohloubí obchodní a bezpečnostní vazby a podpoří ji v jejím odporu proti Spojeným státům. Severní Korea je s USA formálně stále ve válečném stavu, po skončení Korejské války v 50. letech spolu totiž oba státy uzavřely jen příměří.

Washington a jeho spojenci mají obavy, že Rusko by Severní Koreji mohlo pomoci s jejími raketovými a jadernými programy, které jí zakazují rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Moskva je přitom stálým členem rady s právem veta. Podle amerických a jihokorejských činitelů Severní Korea dodává Rusku balistické rakety a dělostřelecké granáty, které ruská armáda využívá ve válce na Ukrajině.

Tisíce kontejnerů s municí

Moskva i Pchjongjang to popírají, přitom jen od září 2023, kdy se Kimův obrněný vlak proháněl ruským Dálným východem, dodala podle amerických zdrojů KLDR do Ruska přes přístav Vostočnyj více než 10 000 kontejnerů s municí nebo souvisejícím vybavením. K březnu 2024 pak americké zdroje potvrdily odpálení nejméně deseti severokorejských raket na Ukrajinu, proti níž vede Rusko od února 2022 plnohodnotnou útočnou válku.

Mohlo by vás zajímat: Nedá se tím trefit cíl. Rusové si stěžují na zbraně ze Severní Koreje, jsou prý „prokleté

Přestože severokorejské zbraně a další vybavení mohou mít nižší kvalitu než ty ruské, umožňují Moskvě doplnit vyprázdněné sklady a držet tempo s dodávkami západních zbraní a munice Ukrajině. Spolupráce s Ruskem také Severní Koreji umožňuje získat reálné informace o fungování její výzbroje a pomůže rozšířit export severokorejských zbraní.

Zdroj: ČTK, CNN

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský