28. července 2023 08:40

Popravili první ženu za 19 let. V Singapuru trestají smrtí za zdánlivě malicherné zločiny

Saridewi Djamani zemřela jen tři dny po svém partnerovi, oba je odsoudili v roce 2018. Proti uloženému trestu smrti protestovala mimo jiné i Amnesty International.

Pokud už máte být chyceni s drogami v ruce, Singapur je jedním z posledních míst na světě, kde by se to mělo stát. Tamní protidrogové zákony jsou jedny z nejpřísnějších na planetě a na trest smrti oběšením stačí mít v držení 500 gramů konopí a jen 15 gramů heroinu. Saridewi Djamani, kterou v pátek 28. července 2023 tamní zákonodárci popravili oběšením, ho u sebe měla 30 gramů.

Běžné popravy, výjimečné u žen

Její partner, padesátiletý Singapurec Mohd Aziz bin Hussain, měl v době zatčení 50 gramů heroinu. Toho popravili jen tři dny před Djamani. V cele smrti byli od svého odsouzení v roce 2018. U soudu se žena hájila i tím, že když před vyšetřovateli vypovídala, trpěla silnými abstinenčními příznaky a nebyla proto schopná přemýšlet a vyjadřovat se jasně. Soudce její obhajobu ale odmítl s tím, že příznaky abstinence byly minimální a nemohly ji nijak ovlivnit.

Přečtěte si také: Kdo bude soudit Češku za smrt manžela? Trest si může odpykat v Tunisku i doma, míní právníci

Djamani je první v Singapuru popravenou ženou za posledních 19 let; v roce 2004 Singapurci oběsili kadeřnici Yen May Woen, také kvůli drogám. Popravy mužů tam ale zdaleka takhle výjimečné nejsou. Jen od května 2022, kdy tento městský stát po dvouleté pauze tresty opět zpřísnil, jich na místních šibenicích zahynulo už 14.

Zastavte tresty smrti, chtějí ochránci lidských práv

Případ Djamani si získal celosvětovou pozornost, ochránci lidských práv ale přísné tresty smrti za drogové delikty odsuzují dlouhodobě. Podle nich absolutně neexistuje důkaz, že by popravy jakkoli drogovou situaci v zemi zlepšovaly, a jak se ukazuje v praxi u ostatních zemí, daleko efektivnější by bylo zreformovat protidrogovou legislativu.

V singapurské cele smrti v současnosti dle informací od místní lidskoprávní organizace Transformative Justice Collective čeká na popravu kromě několika mužů také další žena.

Zdroj: AP / Amnesty International / BBC

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom