30. května 2023 15:25
Adam Vala

New York jde ke dnu. Potápění velkoměsta bude mít katastrofální následky

Vědci analyzovali satelitní snímky i půdní situaci a varují před možnými problémy. Rozpad podloží a záplavy mají být jen začátkem.

V odborném magazínu Earth's Future byla publikována studie zabývající se hmotností města New York. Pokud se ptáte, proč se něčím takovým kdokoliv zabývá, má to samozřejmě své opodstatnění. Jen pro představu, jedno z nejslavnějších a současně i největších měst světa zatěžuje půdu přibližně 762 miliardami kilogramů cihel, kamenů, betonu, železa, skla a dalších materiálů, z nichž jsou vystavěny jednotlivé budovy. Právě hmotnost města se ale začíná projevovat jako problém, když podloží přestává být stabilní a začíná se pod tíhou města potápět.

Mohlo by vás zajímat: Před 45 lety se New York ponořil do tmy. Ihned se začalo rabovat

New York se potápí

Za studií stojí geofyzik Tom Parsons z americké agentury United States Geological Survey, který se zabýval analýzou satelitních snímků, půdy i geodetických dat, aby přišel se závěrem, že se New York potápí přibližně rychlostí 1–2 milimetrů ročně. Rychlost samozřejmě není na všech místech stejná a Parsons ve své práci varuje, že v konkrétních částech města může být násobně vyšší. „Srovnání je komplikované, protože městské zatížení se nahromadilo za mnohem delší období než naměřené míry poklesů, takže existuje více příčin,“ říká Parsons ve své práci.

Některé z objevených deformací půdy podle Parsonse odpovídají vnitřní konsolidaci umělých výplní a jiných měkkých sedimentů, která však může být zesílena nedávnými stavebními zatíženími. Mezi řádky tak geofyzik varuje, že pokud bude výstavba města pokračovat stejným tempem jako doposud, může se potápění plošně zrychlit a město začne trpět na záplavy. Dalším faktorem je pak podle Parsonse zvyšování hladiny moří, které ve finále problém akceleruje i v kombinaci se zvyšující se intenzitou bouří z přírodních i antropologických příčin.

New York jako dokonalý příklad

Parsons rovněž zmiňuje, že New York není jediným městem, které se může s takovými problémy v budoucnu potýkat. Je sice dokonalým příkladem, ale v podstatě každá větší města nacházející se na pobřeží mají být součástí globální výzvy ve snaze zmírnit narůstající nebezpečí zaplavení a změnit pohled na urbanistické modely a překotnou výstavbu nových výškových budov.

Zdroj: Earth's Future, The Guardian, Popular Mechanics

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom