12. února 2024 07:00

Největší srdce na světě má rozměry auta. Uchovat ho dalo obrovskou práci, prohlédněte si úžasné fotky

Prohlédněte si srdce, do kterého by se vešel dospělý člověk. Cesta k jeho vystavení byla sice rok dlouhá, nyní je ovšem z exponátu světový unikát.

Gigantické srdce, o kterém je řeč, patří pochopitelně největšímu žijícímu tvorovi na naší planetě, plejtvákovi obrovskému (Balaenoptera musculus). Vědci ho získali téměř zázrakem poté, co v roce 2015 u kanadského ostrova Newfoundland moře vyplavilo čerstvou velrybí mrtvolu.

Mohlo by vás zajímat: U Austrálie se srazila loď s velrybou, jeden rybář zemřel. Šílená náhoda, řekl ministr

Ptáci a žraloci se ve většině případů rychle postarají o to, aby toho na kostře nezůstalo mnoho ke zkoumání. Tentokrát se však odborníkům povedlo tělo zajistit v tak dobrém stavu, že z něj mohli srdce poprvé v historii extrahovat a zkusit uchovat pro účely přírodopisného muzea.

Blue whale heart from the Royal Ontario Museum that weighs 1300 pounds taken from a animal that had died from beaching as far as I know. I do know it is amazing!

Posted by Allan Nelson on Wednesday, January 31, 2024

200kilové srdce

Vzhledem k tomu, že plíce plejtváka pojmou i 5000 litrů vzduchu, je orgán, který pohání krevní oběh, pochopitelně nesmírně masivní. Srdce váží až 700 kilogramů a dospělý, 175 centimetrů vysoký člověk, by si do něj mohl celkem pohodlně stoupnout.

Další zajímavostí je, jak pomalu srdce bije. Vědci zjistili, že pokud se plejtvák potápí pro potravu, tlukot srdce se mu někdy zpomalí až na 2 údery za minutu.

Odborníci ho z velrybí mrtvoly museli nejprve obratně vypreparovat, což byla namáhavá práce jen pro silné žaludky. Poté s pomocí veškerých dostupných prostředků co nejlépe ucpali všechny cévy. Většina z nich měla podobný objem jako velké plastové lahve. Hlavní tepny jsou ovšem tak obrovské, že k jejich zavření museli vědci použít velké kbelíky.

Jedinou výjimku udělali v případě dvou menších otvorů, kam umístili a připevnili hadice připojené k čerpadlu. Jakmile si byli jistí, že je dokonale ucpaný, napumpovali do splasklého orgánu s pomocí těchto hadic celkem šest 189litrových nádrží plných formaldehydu.

Mohlo by vás zajímat: Velryby během lovu vytvořily dokonalou spirálu. Úchvatné nové video je snem každého matematika

Přímo před našima očima začal ten růžový blob najednou opravdu vypadat jako srdce. Napůl jsem čekal, že začne znovu bít,“ popisuje své zážitky environmentální dokumentarista Sam Rose Phillips, který měl možnost být přímo u toho.

Z orgánu exponátem

Díky formaldehydu svaly ztuhly a jakýkoli rozklad tkání zcela ustal. Takto ošetřené srdce pak technici dobře zabalili, s pomocí vysokozdvižného vozíku jej umístili do velké ocelové nádrže, po okraj zasypali ochrannou polystyrenovou výplní a letecky odeslali do německé společnosti Gubener Plastinate. Tedy na místo, kde vznikají exponáty do známé kontroverzní výstavy lidských těl Body Worlds.

Němečtí odborníci srdce začali vymývat acetonem. Když po šesti měsících látka konečně nahradila všechny molekuly vody, které zůstaly ve tkáních, přišel na řadu silikon a vakuová komora. Jakmile se atmosférický tlak snížil tak, že připomínal podmínky panující ve vesmíru, aceton vybublal a nahradil jej silikon.

Ten vědci nakonec ještě ošetřili s pomocí speciálního plynu, aby byl dostatečně tvrdý, a orgán vrátili zpět do Kanady, kde od té doby udivuje návštěvníky Královského muzea v Ontariu.

Zdroj: New Scientist, ROM.on.ca, Mediacal News Today, Wired

Mohli jste minout: Výjimečná operace: Lékaři umírajícímu muži transplantovali prasečí srdce, ten mluví o zázraku

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom