30. prosince 2023 06:00
Adam Vala

Jak vypadal muž, jenž přežil proražení lebky železnou tyčí? Nová rekonstrukce obličeje ukazuje osudnou nehodu

Phineas Gage těžkou nehodu přežil, nikdy však nebyl stejným člověkem.

Středa 13. září 1848 nebyla zrovna šťastným dnem pro železničního předáka Phinease Gage. Stal se totiž obětí jedné z nejděsivějších pracovních nehod v historii, když mu železná tyč prorazila díru do lebky a vzala s sebou značnou část mozku. Navzdory tomu ale žil Gage ještě 12 let po nehodě a po celou dobu byl aktivní a relativně normální. Vědci nyní zrekonstruovali jeho obličej tak, jak vypadal v době, kdy k tomuto strašnému zranění došlo.

Mohlo by vás zajímat: Mobily mění lidské lebky. Nahmatáte si na hlavě novou kost?

Pokud se ptáte na samotný incident, vše se odehrálo ve chvíli, kdy se Gage chystal vyhodit do povětří několik kamenů při stavbě železniční trati ve Vermontu. V kritickém okamžiku ale ztratil pozornost a upustil těžkou železnou tyč, kterou používal k podbíjení střelného prachu. Tyč k jeho smůle narazila na kámen a způsobila jiskru, která neplánovaně odpálila většinu střelného prachu v okolí. Tyč jako harpuna vystřelila do vzduchu a vnikla Gageovi do lebky zespodu přes jeho levou tvář.

V hlavě se ale téměř 6kilogramová tyč o délce jednoho metru a průměru 3,18 centimetrů nezastavila. Nakonec dopadla přibližně 10 metrů za Phinease Gage a zanechala po sobě stopu krve a mozkové tkáně. Zasažený dělník byl poté převezen na volském povozu zpět do svého hotelového pokoje, kde byl ošetřen lékařem. Ten mu odstranil asi 28 gramů další poškozené mozkové tkáně a poté celou ránu obvázal.

Je neuvěřitelné, že se Gage už za měsíc opět postavil na nohy, po několika dalších týdnech se odstěhoval do Chile a pracoval zde jako stájník. Navzdory pozoruhodnému zotavení však jeho přátelé a kolegové poznamenali, že už nikdy nebyl stejným člověkem. Zejména po intelektuální stránce se choval podle popisu dětinsky, byl údajně velmi nepříjemný, projevoval málo respektu k ostatním a často sprostě nadával. Zemřel 21. května 1861, tedy přesně 12 let, 6 měsíců a 8 dní poté, kdy přišel o část mozku.

Nyní ale k jeho vzhledu po nehodě, který nyní známe na základě modelu od forenzního experta, grafika a sochaře Cícera Moraese. Ten se specializuje na rekonstrukce obličejů na základě dostupných podkladů, jako byly v tomto případě skeny počítačové tomografie Gageovy lebky, která byla po jeho smrti darována Warrenovu anatomickému muzeu Harvardovy lékařské fakulty. Při rekonstrukci Moraes potvrdil, že většina poškození se skutečně soustředila kolem levého čelního laloku a vzhledem k tomu, jak tato zranění změnila Gageovu osobnost, začali později chirurgové pacientům s duševními chorobami nebo nežádoucími povahovými rysy záměrně odstraňovat tuto část mozku. Tento postup nyní známe jako lobotomii.

Zdroj: Ortogo Online, IFL Science

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom