5. června 2024 07:05

Obrovské naleziště lithia může obrátit naruby vztahy mezi USA a Čínou. Těžební metoda je nebezpečná

Naleziště a hlavně nově zjištěný způsob, jak lithium získávat, mohou být pro Američany rozhodující zbraní v boji mocností, který v obchodní oblasti vedou s Čínou. Otázkou je, jaké bude mít těžba dopady.

Americký stát Pensylvánie má pod břidlicovou formací Marcellus Shale obrovské naleziště jednoho z nejvzácnějších a nejdůležitějších prvků současnosti. Lithium je měkký, vodivý, alkalický kov, bez kterého se moderní svět obejde už jen těžko. Lithiové baterie pohánějí mobilní telefony i elektroauta, využívá se v jaderné energetice, při výrobě družic, raket, výkonných dalekohledů, ale i třeba sklokeramických varných desek nebo léků na uklidnění.

Zkrátka a dobře, kdo má lithium, tomu patří svět... a Spojené státy by chtěly lithiovou soběstačnost do roku 2030. V současnosti jsou totiž v tomhle ohledu závislé na Číně, která lithium extrahuje z vody dovezené ze solanek v Chile, a to se jim pochopitelně nelíbí. Jak ale ukazuje nová studie, pensylvánské břidlicové hory by mohly Čínu z pozice elektromobilového magnáta velice rychle sesadit.

Lithium v podzemních vodách

Těžba lithia není jednoduchá a hlavně mívá katastrofické environmentální dopady. Vědci teď ale zjistili, že pokud by lithium získali z odpadních vod vzniklých kontroverzní metodou těžby zvanou frakování, mohli by pokrýt 38 až 40 procent poptávky celých Spojených států. Frakováním v oblasti totiž už dávno těží břidlicový plyn, k žádné další zátěži by tak pro životní prostředí nedošlo. A když v laboratoři zkusili lithium z odpadní vody získat, dokázali ho extrahovat 90 procent.

Mohlo by vás zajímat: Polsko musí platit za Turów. Soudní dvůr potvrdil pokutu za nelegální těžbu u hranic

Lithium se tam vlivem podzemních vod rozpouštělo po miliony let a my ho teď vlastně mimoděk dostáváme při těžbě na povrch,“ řekl k objevu autor studie Justin Mackey z americké Národní energetické a technické laboratoře. „Při frakování jsou odpadní vody velkým problémem. V současnosti se skoro neošetřují a nedají se recyklovat,“ dodal. Další zpracování odpadní vody by tak samozřejmě bylo vítanou změnou, která by přitom životní prostředí dál nezatěžovala. Jenže na druhou stranu, frakování by i tak zůstalo jedním z nejproblematičtějších způsobů těžby, a fakt, že díky němu Američané získají lithium, by značně pomohl argumentům, proč s ním nepřestat.

Co je to frakování a proč je tak kontroverzní?

Frakování (nebo správně hydraulické štěpení) je těžební metoda, při které se za pomoci vody, písku a chemikálií vytvářejí v horninách pukliny, díky kterým se těžená tekutina (například zemní plyn, ropa nebo břidlicový plyn) slije do jednoho většího ložiska, odkud se pak snáz vytěží.

Problém je, že se k těžbě spotřebuje obrovské množství vody, která se bere z přírodních zdrojů. To způsobuje její nedostatek v lokalitě, což s sebou nese spoustu negativních důsledků na rostliny, zvířata i lidi. Těžba písku k frakování přináší uvolňování karcinogenů do ovzduší a rakovinotvorné jsou i chemikálie, které se při frakování používají. Odpadní vodu sice těžební společnosti znovu odsávají, čistí a recyklují, jak ale potvrdil i Justin Mackey v prohlášení výše, tento proces má k dokonalosti daleko; ke kontaminaci půdy a spodních či dokonce povrchových vod navíc dochází někdy i tak.

Přečtěte si také: CNN: Blíží se katastrofa v Amazonii. Plíce planety zkolabují už za 26 let, varují vědci

Technologie, kterou odborníci pro extrakci lithia z odpadních vod po frakování vyvinuli, by ovšem samozřejmě mohla být pro Spojené státy jedním z nejdůležitějších objevů nového tisíciletí, minimálně z ekonomicko-mocenského pohledu. Že by se USA této příležitosti vzdaly, je tak velice nepravděpodobné.

Zdroj: Scientific Reports, University of Pittsburgh, US Geological Survey, EPA

Video, které jste mohli minout: Nový nejlepší přítel člověka. V prodeji je robotický pes s plamenometem, cena vás překvapí

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora