8. ledna 2024 14:34

Leden v Jakutsku: Při -50 °C se auto zahřívá dvě hodiny a brýle přimrzají k hlavě

Polární putování s Petrem Horkým (3) – ledový Jakutsk

Zatímco Česko už jen vzpomíná na roky, kdy v zimě doopravdy mrzlo, klesají teploty v sibiřském Jakutsku každý rok v lednu k -50 °C. „Kvalita ovzduší je pro většinu jedinců ideální, užijte si své běžné venkovní aktivity,“ radí obyvatelům města ležícího na břehu Leny meteorologický server AccuWeather.

Venkovní aktivity v Jakutsku sevřeném mrazem ale nejsou bez nebezpečí. Teplota zde může klesnout až na -60 °C, kdy 5-10 minut pobytu venku hrozí zdravotními problémy a po 20 minutách na takovém mrazu i nejtvrdší Jakuťané přemýšlejí, kam se schovat. Motory aut se nevypínají, kožešinové oblečení je nutností a doporučuje se nenosit kovové brýle, protože by mohly přimrznout k obličeji.

Přečtěte si také: Z extrémní zimy v Jakutsku lidem zamrzají řasy. Podívejte se, jak slaví oteplení na –30 °C

Jak se dostat do školy a nastartovat auto

Do školy se musí chodit i v Jakutsku a nějakých -46 °C nemůže školáka zastavit. Důležité je správně se obléct a na zastávku autobusu přijít tak akorát včas, abyste nemuseli dlouho čekat. Stojí za to připomenout, že do školy se musí šest dní v týdnu, tedy od pondělí do soboty. Jak vypadá jeden takový den 11letého školáka můžete vidět tady:

Obvyklou obtíží, s níž se musí obyvatelé Jakutsku potýkat, jsou zamrzlá auta. V lednu 2023 Jakutsk zaznamenal nejnižší teplotu za poslední dvě desetiletí, když teploměry ukázaly -62,7 °C. Ne každý má k dispozici vyhřívanou garáž a nastartovat auto už při -50 °C vyžaduje určitou zkušenost a specifickou výbavu. Podívejte se, jak dvě hodiny trvající proces standardně probíhá:

V Jakutsku ležícím necelých 8400 km jízdy po silnici od Moskvy se musí topit devět měsíců v roce a obyvatelé města vyhlížejí jakékoliv oteplení. Už při -30 °C proto vyrážejí do ulic za zábavou, kterou představují kolotoče, stánky s občerstvením, vystoupení tanečníků i posezení se sousedy.

Pól chladu

Jakutsk je hlavním městem východosibiřské republiky Sacha (Jakutsko) a žije v něm kolem 315 000 obyvatel. Město založené kozáky v roce 1632 je vybudované na permafrostu, tedy věčně zmrzlé půdě, takže většina budov dnes stojí na ocelových nebo betonových pilotech. S průměrnou roční teplotou −8,8 °C jde o jedno z nejchladnějších trvale obydlených velkých měst planety. Naopak v období krátkého léta se zde může teplota vyšplhat až na plus 38 °C.

Mohlo by vás také zajímat: Sledujte RADAR: Do Česka se žene arktický mráz. Experti varují před omrznutím

Nejchladnějším trvale osídleným místem planety je takzvaný pól chladu, který se nachází asi 1 000 kilometrů východně od Jakutsku. Pól hladu tvoří tři vesnice – Ojmjakon, Tomtor a Jučugej. V první u nich také byla naměřena vůbec nejnižší teplota vzduchu na severní polokouli, neuvěřitelných –71,2 °C.

Zdroj: The New YorkerBBC

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom