13. března 2024 12:45

Je kofein pro vaše tělo dobrý, nebo špatný? Může zvýšit riziko potratu, nastudujte si všechny jeho účinky

O tom, jestli je kofein přínosný nebo naopak lidskému organismu škodí, se vědci neustále přou. Nevyskytuje se přitom jen v kávě a kofeinových nápojích, ale můžete se s ním setkat i v čokoládě nebo lécích.

Kofein drží jedno zásadní prvenství: Je to psychoaktivní látka, stimulant, který lidstvo využívá nejvíce ze všech. Jestli si myslíte, že se mu vyhnete, když se zřeknete kávy, jste na omylu. Je k nalezení v čajích, hlavně v sypaném zeleném, a obsahuje ho i kombucha nebo kakao. A ano, je tím pádem i v hořké čokoládě, ale pravda, ve velmi malém množství. A to ani nemluvíme o energetických nápojích nebo různých doplňcích stravy a volně prodejných lécích, které užíváme, aby zmírnily nepříjemné příznaky nachlazení a udržely nás při nemoci alespoň trochu funkční.

Patří ale kofein mezi látky, kterým byste se měli vyhnout, když chcete žít zdravě? Potvrzují to mnohé studie. Je naopak pro tělo prospěšný? I tuhle teorii podporují kvanta vědeckého výzkumu. Tak jak to tedy s tím jeho vlivem na lidský organismus je?

Může být dobrý na srdce

Jak už to v životě často bývá, pravda je někde uprostřed a není žádná univerzální poučka, která by platila pro všechny lidi na světě. Začněme třeba u srdce. Na tento důležitý orgán může mít kofein pozitivní vliv. Lidé, kteří kofein v nějaké podobě užívají, mají zřejmě menší šanci prožít srdeční selhání – alespoň to vyplývá z dosavadních výzkumů.

Mohlo by vás zajímat: Čeští školáci si oblíbili nový kofeinový dryák. Může být životu nebezpečný, varují odborníci

Na druhou stranu (a tuhle poučku budeme v tomto článku několikrát opakovat), všeho moc škodí a pokud si dopřáváte kofeinu přemíru najednou, třeba v energetických drincích, svůj kardiovaskulární systém vždy jednorázově a dočasně zatížíte a můžete si způsobit náhlé zvýšení tlaku nebo bušení srdce. A ještě horší dopad kofeinové energetické nápoje mají, pokud k nim přidáte i nějaký ten alkohol.

Dobrý při sportu i na přebytečná kila

Sportovci kofein často užívají před tréninkem nebo v jeho průběhu v podobě různých doplňků, ale výzkum je v tomhle ohledu celkem sporný. Podle vědců je látka schopná zlepšit třeba sílu úchopu anebo pomoci v případě některých typů skoků, na druhou stranu je ale spíš na škodu, když člověk dělá dřepy nebo sprintuje.

Zajímavý je dopad kofeinu na lidský metabolismus. Ti, kdo kofeinu holdují a zároveň jeho konzumaci drží v rozumné míře, mají podle několika studií větší šanci se vyhnout obezitě a cukrovce 2. typu.

Pozor v těhotenství a při duševních problémech

Pokud se cítíte smutní nebo bez nálady, kofein může pomoct. Stimuluje tvorbu dopaminu, což je látka, která pomáhá usnadnit proces učení a dodává motivaci i dobrou náladu. Na druhou stranu, pokud už trpíte nějakými duševními problémy, jako jsou úzkosti, deprese nebo panické ataky, může je kofein snadno ještě zhoršit.

Extrémně tenká linie mezi tím, co se ještě snese a co už může mít fatální důsledky, je v těhotenství. Kofein je totiž jednou z mnoha látek, které prostupují placentou až do krevního oběhu plodu. Výzkum ukázal, že už víc než 300 miligramů kofeinu denně (to jsou tři šálky kávy) může zásadně zvýšit riziko, že se miminko narodí s nižší porodní váhou, a víc než 350 miligramů dokonce odborníci spojili s rizikem potratu.

Jak poznat, že je kofeinu moc?

Zkrátka a dobře, každý člověk je jiný a to, jak kofein škodí či pomáhá, se nedá tak úplně generalizovat. Že máte kofeinu příliš mnoho, se ale podle amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv poznat dá. Pokud vás trápí nespavost, je vám často špatně, pobolívá vás hlava a po psychické stránce se necítíte dobře, a zároveň patříte mezi vášnivé 'kafaře', je pravděpodobně načase svůj příjem kofeinu trochu omezit.

Zdroj: British Heart Foundation, McGill, National Library of Medicine, FDA

Video, které jste mohli minout: Zaplatili loni, kávu si vypijí letos. Pražská kavárna originálně obešla zvýšení DPH

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom