29. srpna 2022 06:47

Nejvyšší věž západní polokoule vás nechá viset 116 pater nad zemí. Podívejte se na video

Velké vlakové putování po Americe III (10) – CN Tower

Úchvatný výhled na panoráma města či přírodní krajiny nabízí kdejaká věž či vyhlídka. Jen málokteré místo na světě se však vyrovná kanadské CN Tower, z jejíž výšky se člověku rozklepou kolena. A to můžete vyrazit i mimo vnitřní prostory.

Kanadské Toronto se v posledních 50 letech radikálně proměňuje a především samotné centrum plné výškových budov vypadá zcela odlišně od časů, kdy se zde nacházela spletitá železniční infrastruktura, jejíž součástí byla změť kolejí, vlakové depo i seřazovací nádraží. V 60. letech město začalo získávat část lukrativních nemovitostí zpět do svého držení a Kanadské národní železnice v roce 1976 na místě původní železniční trati postavily monument, který si nelze nevyfotit a na který se nelze nevydat.

Právě různorodost prostředí Toronta je dobrou záminkou pro vystoupání do výšky 447 z celkových 553 metrů.

CN Tower je úchvatná telekomunikační věž, která doslova ční do nebes jako orientační bod pro každého, kdo tápe, kde se nachází torontský downtown. Vedle ní najdete železniční památník, baseballový stadion Toronto Blue Jays, okouzlující akvárium a samozřejmě také rozlehlé jezero Ontario. Právě různorodost prostředí Toronta je dobrou záminkou, abyste vystoupali do výšky 447 z celkových 553 metrů CN Tower a podívali se na kanadskou metropoli z ptačí perspektivy. Výhled je to totiž vskutku fantastický. Od centra města s mrakodrapy přes čínskou čtvrť a blízké pláže okolo jezera až po krásné příměstské oblasti jako Scarborough.

116 pater nad zemí

Věž byla sice postavena na podporu městských telekomunikací, dnes je však centrem turismu. Výletníci zde nicméně nehledají jen obvyklý interiérový výhled z extrémní výšky. Jedinečným zážitkem je tzv. EdgeWalk, kdy lze z vyhlídky vystoupit do vnějšího prostoru věže a projít se s bezpečnostním jištěním po římse či se zhoupnout nad město.

CN Tower má zážitek ve výšce 116 pater běžné budovy dokonce potvrzený Guinnessovou knihou rekordů.

Vzhledem k tomu, že je věž zbudována tak, aby odolala zemětřesení o síle 8,5 stupně Richterovy škály a větru o síle 420 km/h, asi si umíte představit, jakou silou zde i denně obvykle výrazně mírnější rozmary počasí vládnou. Případně se můžete podívat na vlastní oči díky dokumentu Velké vlakové putování po Americe na Prima ZOOM. Na druhou stranu vyšší venkovní procházku po budově nikde jinde nezažijete. CN Tower má zážitek ve výšce 116 pater běžné budovy dokonce potvrzený Guinnessovou knihou rekordů.

Zdroj: CN Tower

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom