6. května 2024 16:40

Českem se valí bouřky, slévají se do větších celků. Nelze vyloučit výjimečnou supercelu

Silné bouřky v Čechách

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal varování před silnými bouřkami, které budou v pondělí odpoledne postupovat v širokém pruhu od Šumavy a jihozápadních Čech přes Českomoravskou vrchovinu. Na východ Moravy a do Slezska dorazí až večer nebo v noci na úterý.

Bouřky přicházející z Německa budou provázet kroupy do 2 cm a nárazy větru kolem 70 km/h i krátkodobé intenzivní srážky. To ale není vše. „V průběhu odpoledne a večera by se bouřky měly slévat do větších celků – takzvaných MCS – mezoměřítkových bouřkových systémů. V těch je zejména riziko nárazů větru (opět až kolem 70 km/h) a přívalových srážek. Ty budou postupovat od západu k východu až severovýchodu a budou se pohybovat relativně pozvolna,“ vysvětlují meteorologové.

⛈ Dnešní bouřková situace bude patřit k těm zajímavějším. Naše území bude ovlivňovat zvlněné frontální rozhraní. Před...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Monday, May 6, 2024

Přečtěte si také: Sledujte RADAR: Česko zasáhnou bouřky a prudké lijáky. Podívejte se, kde budou řádit nejvíc

Hladiny budou stoupat, teplota klesat

Právě pozvolný nebo opakovaný průchod bouřkových systémů krajinou by mohl hlavně na severu Vysočiny po nedělním větším nasycení půdy způsobit problémy s odtokem vody v krajině. „Vertikální profil větru naznačuje většinou potenciál pro organizaci bouřek do shluků, i když výjimečná supercela se v místech s lokálním zesílením střihu větru nedá vyloučit,“ doplnil ČHMÚ. Aktualizovaný průběh bouřkové činnosti z pondělního odpoledne můžete vidět tady:

Aktuálně se bouřky vyskytují v Jižních Čechách a nově začínají vznikat na Vysočině tak, jak se předpokládalo. Jedná se o...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Monday, May 6, 2024

Zvlněné frontální rozhraní postoupí ze střední Evropy dále k jihovýchodu a po zadní straně tlakové níže nad severovýchodní Evropou k nám začne proudit chladnější vzduch. Úterní teploty tak budou mezi 12 až 16 °C, na většině Česka bude pršet, místy dokonce i vytrvale.

Zdroj: ČTK, ČHMÚ, Bild.de

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom