7. září 2024 07:00

Objev veliké tajemné hlavy odkryl záhadu, která vědcům nedá spát. Souvisí i s magnetismem

Nevysvětlitelná tajemství s Williamem Shatnerem S1 (12) – Magnetické hlavy

Mexická oblast Veracruz nabízí nemálo stop po zaniklých civilizacích. Z objevů, které z těchto stop plynou, se často tají dech.

Když badatel José María Melgar y Serrano zahlédl roku 1862 uprostřed pole vršek kamenné hlavy, ještě nevěděl, jak velký objev má před sebou. Pole v blízkosti mexického města Tres Zapotes skrývalo 20 tun těžkou kamennou hlavu s odulými rty a placatým nosem. Objevitel měl za to, že hlava bude portrétem aztéckého vládce Moctezumy, následně přišel s hypotézou, že by se mohlo jednat o Afričana. Konec konců, lidé černé pleti podle jeho hypotéz ve starověkém Veracruz žili. Stopy vědců ovšem vedly ke zcela jiné demografické skupině.

Čtěte také: Přistálo UFO a běhali nám tu mimozemšťani, tvrdí vesničané. Úřady podivný případ prověřují

Magnetické hlavy

Kamenných hlav se v oblasti objevilo celkem 17 a podle podrobnějšího bádání je zhotovila kultura Olméků. Ti se zde objevili kolem roku 1200 př. n. l. a podle všeho tu žili zhruba 800 let. Během té doby objevili něco, co naše civilizace poznala až ve 12. století a co zůstalo v obřích kamenných hlavách. Všechny sochy totiž mají magnetické vlastnosti. Myšlenku, že starověk znal magnetismus dávno před námi, přitom poprvé vyslovil uznávaný geolog V. H. Malmström v roce 1987.

Sochy byly podrobeny výzkumu vědců z Harvardu, Yale a z Massachusettského technologického institutu a podle jejich výsledků byl magnetismus v Americe známý už ve 2. polovině 1. tisíciletí př. n. l. „Sochy pravděpodobně vysílaly magnetické síly, protože jsou vyrobeny z čediče, husté vulkanické horniny, která se po ochlazení stává magnetickou,“ míní teoretický fyzik John Brandenburg v pořadu Nevysvětlitelná tajemství s Williamem Shatnerem. K čemu všemu Olmékové magnetismus používali, se ale dost možná nikdy nedozvíme. Z oblasti totiž odešli kolem roku 400 př. n. l., čímž umožnili rozvoj mayských měst.

Zdroje: Science Direct/Smithsonian Magazine

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský