4. října 2024 15:50

V rybářském městečku pravidelně prší ryby. Místní obyvatelé mají podivné vysvětlení

Nevysvětlitelná tajemství s Williamem Shatnerem S1 (15) - Rybí déšť

Počasí nám může přinést mnohá překvapení, nicméně v jednom rybářském městě dochází k vyloženě bizarnímu jevu. Jarní bouře totiž zvláštním způsobem přinášejí zdroj obživy.

Rybářské městečko Yoro v Hondurasu se nenachází zrovna v nejbohatší oblasti. Nejrozšířenějším polním materiálem je bahno a nejbohatší večeří je talíř fazolí. Jednou, někdy i několikrát do roka, udeří na městečko ohromná bouře, během níž obyvatelé nevycházejí ven. Když bouře skončí, vypraví se do zmoklých ulic s košíky. Během bouře totiž do ulic naprší stovky ryb.

Čtěte také: Oceán v USA vyplavil vzácného tvora. Rybu někteří lidé spojují s příchodem velké katastrofy

Podivný fenomén

Fenomén rybího deště je relativně uspokojivě vysvětlený, stále nad ním ale visí několik otazníků. Nejvíce se nabízí vodní víry, které zdvihají mořské živočichy a nesou je po obloze až nad Honduras. „Lidé pozorovali vodní smrště na mnoha místech, ale neviděli nic, co by vytáhly z oceánu a co bychom pozorovali dlouhou dobu,“ říká k tomu fyzik John Brandenburg v pořadu Nevysvětlitelná tajemství s Williamem Shatnerem na Prima ZOOM.

Navíc jsou ryby těžší než vzduch, a tak je zvláštní, že by putovaly tak daleko jen díky víru. Nehledě na to, že vždy dopadnou na jednom konkrétním místě. Místní mají ale vlastní vysvětlení. Podle zdejší legendy v tom sehrál roli katolický misionář Manuel de Jesús Subirana. Ten v 18. století požádal Boha, aby oblast osvobodil od hladu a chudoby. Odpovědí mu byl déšť ryb, který se od té doby opakuje dodnes.

Zdroje: IFL Science/New York Times

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský