8. října 2024 13:20

Záhada krvavého deště má dvě možná vysvětlení. Jedno zahrnuje mimozemské těleso

Nevysvětlitelná tajemství s Williamem Shatnerem S1 (15) - Krvavý déšť

Meteorologické jevy bývaly v minulosti spojovány s nadpřirozenými úkazy – a několik z nich bylo spojováno s deštěm. Jihoindický stát Kérala se například těšil jedné relativně hrůzné podívané, která se opakovala v průběhu let.

Krvavý déšť se může zdát jako něco, co patří do hororů či mytologických textů, indický stát Kérala jím byl ale bičován tři měsíce téměř nepřetržitě. První červené kapky spadly 25. července roku 2001. Jednalo se o krátké, nanejvýš dvacetiminutové přeháňky omezené na malá území, někdy provázené normálním deštěm. Podivný fenomén trval do 23. září 2001.

Čtěte také: Ohnivé peklo a trosky. Na dům rodině přistál meteorit, široko daleko nikdo jiný nežije

Krvavě rudé nebe

Nebylo to však poprvé ani naposledy, kdy Indie poznala červený déšť, krůpěje rudé vody padaly na Malabárské pobřeží v letech 1818, 1896, 1957 či 2012. Děsivou událost se vědci snažili vysvětlit, dokonce nabídli dvě příčiny toho, proč se déšť zbarvil do ruda. První verze se opírá o spóry, jaké najdeme na stromech, skalách či na travnatých plochách. Výtrusy těchto spór se dostaly do atmosféry, kde se smíchaly s deštěm a spadly dolů jako červená barva.

Druhá teorie zní o něco fantastičtěji. Indičtí vědci Chandra Wickramasinghe a Godfrey Louis totiž mají za to, že původ červeného deště není pozemský. „Když jsme si červený déšť prohlédli pod mikroskopem, bylo to naprosto ohromující,“ říká Chandra Wickramasinghe v pořadu Nevysvětlitelná tajemství s Williamem Shatnerem na Prima ZOOM. „V dešti byly rozptýleny červené živé buňky, které jsou příčinou barvy deště. Tyto buňky se právě rozmnožovaly. Při přiblížení největším zvětšením se nepodobaly ničemu, co známe na Zemi.“

Podle těchto hypotéz nad Indií explodovalo vesmírné těleso. Některá z nich přitom mohou obsahovat jádro s horkou vodou a chemickými živinami, což je vše, co mikrobi potřebují k růstu. Pokud se jeden z takových meteorů rozpadl v zemské atmosféře, mohly se živé buňky z jeho povrchu dostat do mraků a obarvit dešťovou vodu do krvavě rudé.

Zdroje: Technology Review/Harvard

Video, které jste mohli minout: Nová naděje na vyřešení záhady zmizelého letadla? Experti po deseti letech zachytili signál

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský