18. března 2023 06:00

Tajemné zvířetníkové světlo prozáří jarní oblohu. Odkud ho uvidíte nejlépe?

Hodinu po západu Slunce nad západním obzorem uvidíte nezvyklé divadlo. A nebudete ani potřebovat dalekohled – jen hezké počasí a tmavou oblohu.

Zajímavý úkaz přináší noční obloha v období jarní rovnodennosti. Zářivá planeta Venuše, po Slunci a Měsíci třetí nejjasnější objekt oblohy, se bude jevit jako mimořádně výrazný bod uvnitř stříbřitého kužele světla táhnoucího se od obzoru do výšky až 60 úhlových stupňů, kde jej doplňuje poměrně vzácný pohled na planetu Mars v souhvězdí Býka.

Venuše je v celé první polovině roku 2023 krásně viditelná nevysoko nad západo-severozápadním obzorem jako výrazný objekt vždy po západu Slunce a za soumraku, na jaře až do noci. Planeta je natolik výrazná a nepřehlédnutelná dokonce i v přesvícených městech, že si ji lidé často pletou s letadly nebo dokonce s UFO. Na rozdíl od letadla nebo vrtulníku se však Venuše po obloze pohybuje mnohem pomaleji.

Tajemství zodiakálního světla

Při dobrém počasí a vhodných světelných podmínkách bude až do 24. března (než začne pozorování rušit svým svitem Měsíc) Venuše zářit ve výšce 60 stupňů nad obzorem v kuželu bílého zvířetníkového světla, na jehož vrcholku vysoko nad obzorem bude v souhvězdí Býka trůnit Mars.

„Zvířetníkové nebo zodiakální světlo je sluneční světlo rozptýlené na částicích meziplanetární hmoty v rovině ekliptiky naší Sluneční soustavy. Tyto částice, s rozměry řádově 0,001–0,1 mm, pocházejí především z ohonů komet či z rozdrcených meteoroidů. Protože jsou rozprostřeny především v rovině ekliptiky (rovině, ve které leží dráha Země), promítá se nám světelný kužel na oblohu do zvířetníkových neboli zodiakálních souhvězdí. Odtud tedy pochází jeho název,“ vysvětluje fotograf a astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.

Přečtěte si také: Výjimečná kometa se vrací k Zemi po 50 000 letech. Kdy a jak ji můžete pozorovat?

Odkud bude úkaz vidět nejlépe?

Zvířetníkové světlo bude kvůli světelnému smogu mnohem méně zřetelné než Venuše, je totiž přibližně 70x slabší než obloha v přezářených velkoměstech, a proto je nutné se k jeho pozorování přesunout na místa, kde světelný smog – nebo třeba mlha – nehrozí. „V České republice se dá úkaz sledovat například na Vysočině, na Šumavě, v Novohradských horách, v Beskydech, v Jeseníkách, na Manětínsku nebo v Orlických a Jizerských horách, kde jsou oblasti vyhlášené jako Rezervace tmy. Na Slovensku pak z horských oblastí, jako jsou například Nízké Tatry, Veľká a Malá Fatra, ale i Muráňská planina, nebo především z Parku tmavej oblohy Poloniny,“ vyjmenovává Horálek.

Za ideálních podmínek (které panují například ve vysokohorských oblastech v Chile) je podle Horálka možné spatřit nejen kužel zodiakálního světla, který je v těchto oblastech dokonce spíše rušivým elementem, ale ještě slabší tzv. zodiakální most spojující východní a západní zodiakální kužely, nebo jasnější místo v zodiakálním mostě zvané zodiakální protisvit. Je to místo ležící na opačné straně než Slunce, kde částice meziplanetární hmoty rozptylují nejvíce světla, neboť jsou „v úplňku“. Z našich končin se tyto jevy dají pozorovat jen výjimečně, a to spíše fotograficky především ve zmíněných oblastech tmavé oblohy.

Mohlo by vás zajímat: Na nebi se objeví nevídaný úkaz. Pozorovat ho bude možné v následujících týdnech

U nás bude možné pozorovat zvířetníkové světlo ještě v dubnu, konkrétně od 9. do 22. dubna, ale jeho sklon vůči obzoru se bude pomalu zmenšovat a podmínky k jeho pozorování zhoršovat. Planetu Venuši budeme moci podle Horálka pozorovat až do poloviny července.

ZDROJ: Astrofyzikální proGResy z Opavy

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom