2. dubna 2024 07:00
Adam Vala

Jak najdeme život ve vesmíru? Fascinující nová metoda otevírá dveře do budoucnosti

Cílem nadcházejících misí budou měsíce Saturnu a Jupitera. Novou metodu už vědci úspěšně otestovali na Zemi.

Hledání života mimo naší planetu je pro mnoho astronomů posláním. Ano, můžeme říct, že doslova životním. Udělali by vše pro to, aby alespoň na místech, která můžeme navštívit pomocí nejrůznějších sond, našli známky života a mohli si potvrdit – byť tomu pravděpodobnost značně nahrává – že nejsme v nekonečném vesmíru sami. Není se proto čemu divit, že se stále objevují nové způsoby, jak život mimo Zemi objevit, a s jedním z nich přišli vědci z Washingtonské univerzity.

Život mimo Zemi

Tým kolem planetárního vědce Fabiana Klennera se zabýval ledovými měsíci Jupiteru či Saturnu, jakými jsou například Europa, resp. Enceladus. Předpokládá se totiž, že pod jejich mrazivým povrchem se nacházejí oceány vody a v nich se očekává přítomnost života. Přetrvávajícím problémem je, jak se k vodě přes ledovou krustu propracovat, určité řešení ale Klenner a jeho tým přece jen mají. V odborném časopise Science Advances publikovali studii, která se zabývá hledáním biosignatur – tedy známek života – v jediném nepatrném zrnku vyvrženého materiálu ze zmíněných měsíců. Stává se totiž poměrně často, že měsíce vyvrhují chuchvalce ledu a vody, ty pak stačí zachytit a novou metodou otestovat.

Celý proces hledání známek života jen z nepatrného zdrojového materiálu vědci úspěšně otestovali, přičemž jako zástupný objekt pro teoretickou astrobiologii použili jednobuněčnou bakterii Sphingopyxis alaskensis obývající chladné vody u Aljašky. Jak popisují ve své práci, tekutou vodu obsahující zmíněnou bakterii umístili do vakua a pomocí laseru a spektrální analýzy zjistili, zda je buněčný materiál detekovatelný. Bakterie, a co je důležité – v některých případech jen její části – byly v materiálu skutečně objeveny. To pak posiluje naději, že by stejné techniky mohly být použity na skutečný mimozemský materiál a lidstvo tak dostalo hmatatelný důkaz života jinde než na naší planetě.

Mohlo by vás zajímat: Záhadné objekty nedávají astronomům spát. Podívejte se na „mimozemské“ objevy

„Poprvé jsme ukázali, že i nepatrný zlomek buněčného materiálu lze identifikovat pomocí hmotnostního spektrometru na palubě kosmické sondy,“ uvedl autor studie v prohlášení univerzity. „Naše výsledky nám dávají větší jistotu, že pomocí specializovaných přístrojů budeme schopni odhalit formy života podobné těm na Zemi, o nichž se stále více domníváme, že by mohly být přítomny na měsících s oceány,“ uzavřel pak Klenner a nalákal ke sledování budoucích misí k měsícům Europa, Ganymedes a Callisto, které by mohly očekávané výsledky konečně přinést.

Zdroj: Science Advances, Gizmodo

Video, které jste mohli minout: Unikátní operace ve vesmíru. Robot zvládl chirurgický zákrok. Obrovský pokrok těší vědce

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom