10. července 2024 07:00

Jak bude vypadat vesmírná stanice na oběžné dráze Měsíce? Podívejte se do budoucnosti

Nová vesmírná stanice se bude jmenovat Gateway, tedy Brána. U Měsíce by mohla vzniknout do konce desetiletí, podívat se na ni ale můžete už dnes.

Nová vesmírná stanice dostala jméno Gateway proto, že má být pomyslnou branou do hlubokého vesmíru. Bude hrát velkou roli v připravovaných letech na Mars, ale zároveň se z ní robotické i pilotované posádky budou dostávat na měsíční povrch. Na rozdíl od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) na ní ale astronauti nebudou potřeba neustále. Gateway většině z nich poslouží jako přechodné ubytování a zároveň přestupní místo pro přistání na Měsíci.

Jak to vlastně bude všechno fungovat a jak bude stanice vypadat, si teď můžete prohlédnout skutečně do detailu, NASA totiž pro všechny zvědavce připravila důkladnou vizualizaci.

Zvláštní oběžná dráha i menší velikost

Pokud byste připravovanou vesmírnou stanici srovnali s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS), našli byste i rozdíl ve velikosti, Gateway rozhodně nebude tak velká – vejde se do ní jen čtyřčlenná posádka. A krom toho se nebude u Měsíce pohybovat na nízké orbitě, jako ISS u Země, ale bude se držet na speciální výstředné oběžné dráze, označované jako NRHO – Near-Rectilinear Halo Orbit. Od povrchu Měsíce tak bude Gateway v jednu chvíli vzdálená jen 3 tisíce kilometrů. Na opačné straně elipsoidní orbity bude stanici Měsíc vzdálený 70 tisíc kilometrů.

Mohlo by vás zajímat: Nebezpečí pro armády, ale i předpovědi počasí. Ve vesmíru se rozbíhá satelitní válka

Mezinárodnímu projektu velí americká vesmírná agentura NASA a spolupracuje na něm s Evropskou vesmírnou agenturou (ESA) a s vesmírnými agenturami a programy Japonska, Kanady a Spojených arabských emirátů. Původně se na budování stanice měl podílet i ruský Roskosmos, z toho ale nakonec sešlo.

Zdroj: NASA, Malá encyklopedie kosmonautiky, Astronomy

Video, které jste mohli minout: Indové se pochlubili záběry z Měsíce. Stali se čtvrtou zemí, které se přistání podařilo

NASA Malá encyklopedie kosmonautiky, Astronomy

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora