24. února 2024 07:05

Dnešní úplněk bude nejmenší v roce, optická iluze ho ale přifoukne

Víkendovou noc z 24. na 25. února prozáří sněžný úplněk. Jeho velikost přímo souvisí se vzdáleností Měsíce od Země.

Na rozdíl od superúplňků, při nichž se Měsíc na své protáhlé dráze nejvíce přiblíží k Zemi a na obloze se proto jeví větší a jasnější než obvykle, se v únoru dočkáme opačného případu. Měsíc je velmi daleko od Země a úplněk, který nastane v sobotu 24. února ve 13:31 SEČ, tak bude nejmenší v roce.

Přečtěte si také: Gigantická „ďábelská kometa“ přišla o rohy a změnila barvu. Na chvíli půjde ze Země sledovat pouhým okem

Měsíční kotouč ovšem uvidíme (pokud to počasí dovolí) až zhruba o čtyři hodiny později, kdy vyjde nad obzor. Pokud se vám bude v tu chvíli zdát mimořádně velký, stali jste se obětí zajímavého fyzikálního jevu. Bez ohledu na to, zda je Měsíc při úplňku blízko (tzv. perigeum) nebo daleko (tzv. apogeum), se totiž náš vesmírný souputník zdá při svém východu nebo západu velký. „Stojí za tím optická iluze, při které náš mozek porovnává velikost Měsíce se vzdálenými objekty na obzoru, a v nás skutečně vyvolává pocit, že je Měsíc obrovský,“ vysvětluje astronom a fotograf Petr Horálek.

Další malý úplněk bude až za 14 měsíců

V noci na neděli bude Měsíc nejblíže k fázi úplňku, kterému se tradičně přezdívá „sněžný“, ale od Země se bude stále ještě vzdalovat. Apogea pak dosáhne až v neděli v 16:01 SEČ, tedy zhruba 26,5 hodiny po fázi úplňku, a to ve vzdálenosti 406 314 km. Sobotní úplněk tedy nebude úhlově nejmenší možný, ale Měsíc se i tak bude v průběhu noci jevit menší a také méně zářivý než běžné úplňky. Tato situace se opakuje každý rok, dalšího malého úplňku se dočkáme 13. dubna 2025.

Mohlo by vás také zajímat: OBRAZEM: Vzácná podívaná. Hybridní zatmění Slunce přilákalo do odlehlého městečka tisíce lidí

Opačné situace, tedy úplňku v perigeu, jenž se nepřesně označuje jako superúplňek, se pak dočkáme na podzim 2024. Nejvýraznější superúplňky letos nastanou ve středu 18. září a ve čtvrtek 17. října. V případě zářijového úplňku budeme moci navíc pozorovat částečné zatmění Měsíce. Říjnový Měsíc v perigeu pak uvidíme vysoko na obloze jen několik hodin před fází úplňku.

Zdroj: Astrofyzikální progresy z Opavy, NASA

Mohli jste minout: Úspěšná mise. Odysseus po přistání na Měsíci začal vysílat, modul dosáhl i jednoho prvenství

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom