8. listopadu 2022 11:22

Americký raketoplán se ve vteřině změnil v ohnivé peklo. Poslechněte si poslední slova nic netušící posádky

Kosmické katastrofy (5) - Challenger

Co původně vypadalo jako významná událost mezi kosmickými lety, skončilo jako jeden z nejčernějších dnů NASA. Poslední let raketoplánu Challenger stál život sedm astronautů.

Jedna z největších tragédií vesmírných cest se odehrála 28. ledna 1986, kdy raketoplán Challenger odstartoval na svou desátou misi. Původně byl sestaven jako testovací stroj určený k destrukčním zkouškám. Když se tyto zkoušky později ukázaly jako nepotřebné, byl přestavěn na plnohodnotný raketoplán. V roce 1983 se jednalo o nejdůležitější stroj, který měla NASA k dispozici.

Tragédie raketoplánu Challenger

V rámci své poslední mise měl Challenger dopravit do vesmíru sondu Ulysses. Posádku jeho letu tvořilo sedm astronautů – velitel Francis R. Scobee, Gregory B. Jarvis, Ronald E. McNair, Ellison S. Onizuka, Judith A. Resniková, Michael J. Smith a Christa McAuliffeová, učitelka, která měla být první civilní osobou ve vesmíru. Pro studenty a učitele v celé Americe tak šlo o největší mediální událost za poslední roky. Chladného dne 28. ledna 1986 nastoupila posádka do připraveného raketoplánu, který bez problémů odstartoval, vzlétl a pilot slovně potvrdil přechod na plný výkon. V tom okamžiku, 72 vteřin po startu, však Challenger explodoval a všech sedm členů posádky zahynulo.

Příčinou exploze bylo selhání pryžového těsnění na jedné z pomocných raket SRB. To mělo za následek, že prohořel spoj mezi pomocnou raketou a externí nádrží. Raketa tudíž do nádrže narazila a tím způsobila explozi. Prezident Ronald Reagan prohlásil všech sedm astronautů za hrdiny a až do roku 1988 NASA přerušila všechny vesmírné lety, které provázela mnohem přísnější bezpečnostní opatření.

Zdroj: Kosmonautix / History.com

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom