31. března 2023 06:00

Nová největší černá díra by pohltila 30 miliard Sluncí. Za ultramasivním objevem stojí jednoduchá metoda

O černých dírách se máme pořád co učit a platí to i o metodách, jak je nalézt. Nedávno britští astronomové z Durhamské univerzity objevili dosud největší černou díru, která sedí přímo uprostřed galaxie. Pomohla jim unikátní metoda, díky ní ž byl podobný objev učiněn vůbec poprvé.

K zásadnímu objevu došlo díky metodě zvané gravitační čočkování, která aktivně pracuje s faktem, že gravitace ohýbá světlo. Spočívá zjednodušeně v tom, že se pozorovatel zaměří na objekt s intenzivním gravitačním polem, který stojí mezi pozorovatelem a zdrojem světla. Objekt svým gravitačním polem zakřivuje světlo zdroje a funguje tak jako přírodní teleskop. Astronomové touto metodou v současnosti zkoumají objekty, na které jsou běžné teleskopy příliš krátké.

30 miliard Sluncí

Astronomové tentokrát zkoumali vzdálenou kupu galaxií s označením Abell 1201. Použili vzdálenější galaxii jako zdroj světla a pozorovali, jak se její světlo ohýbá okolo galaxie v popředí. Díky tomu v ní naměřili pozoruhodný objekt – obří černou díru, jejíž hmotnost je téměř rovná zhruba 30 miliardám Sluncí. Vůbec poprvé tak byla tímto způsobem černá díra objevena.

K určení velikosti pomohly vědcům snímky z Hubbleova teleskopu. Pomocí počítačových simulací určili, kolik světla se ohýbá kolem domovské galaxie černé díry. Testovali tisíce typů velikostí, jakých může černá díra dosáhnout, než ji označili za ultramasivní černou díru, která je vůbec největší z těch, které byly dosud objeveny.

Čtěte také: „Černá díra“ je rasistický pojem, který ovlivňuje společnost, tvrdí americká univerzita

Objevená díra působí neobvykle i kvůli tomu, že přes svou enormní velikost není příliš aktivní. Černé díry obvykle nasají hmotu, kterou zahřejí na vysoké teploty, a následně se z nich uvolní energie ve formě radiace. Nově objevená ultramasivní černá díra ale příliš hmoty nepohlcuje, takže množství radiace není na poměry vesmírného úkazu nikterak velké.

Zdroj: Space.com

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom