15. ledna 2024 06:05
Adam Vala

Zabil by člověka pád z mrakodrapu na Měsíci? Víme, co přesně by se stalo

Věda nemusí být složená jen z čísel, výpočtů, odhadů, pozorování a dalších, na oko možná trochu nudných věcí. Může naopak řešit i vcelku zábavné otázky, jako je třeba tahle: Co by se s vámi stalo, kdybyste na povrch Měsíce dopadli z velké výšky?

Určitě si teď v hlavě představujete astronauty, jak poskakují po povrchu našeho přirozeného satelitu a užívají si fakt, že je na Měsíci mnohem nižší gravitace nežli na Zemi. Skoro se zdá, že po každém skoku přijde hladké přistání a takhle stále dokola, dokud to bude člověka bavit. Skutečnost je ale mnohem bolestivější.

Lunární olympiáda

Začít můžeme u příběhu astronauta Johna Younga, který byl v roce 1972 součástí programu Apollo 16 a strávil na povrchu Měsíce tři dny. Rozhodně se nenudil, během jednoho z výstupů si však chtěl trochu zaskákat a málem svoje skotačení nepřežil. V rámci improvizované lunární olympiády se Young i podle svých slov odcitovaných ve své knize Moonwalker pořádně odrazil do vzduchu a vznesl se přibližně do výšky 1,2 metru.

„Ale jak jsem se narovnal, váha mého batohu mě strhla dozadu. Padal jsem na záda, a i když jsem se snažil narovnat, nedokázal jsem to,“ popsal Young nepříjemnou událost, při které se mu dle jeho slov téměř zastavilo srdce. Batoh ani skafandr totiž nebyly konstruovány tak, aby vydržely podobný pád, a to se skutečně bavíme o dopadu z 1,2 metru.

Mohlo by vás zajímat: Na zemi nepřáteli, ve vesmíru kolegy. Rusové prodloužili s Američany spolupráci na ISS

Jak byste tedy dopadli, kdybyste vyskočili třeba z bytovky nebo, nedejbože, z mrakodrapu? Nižší gravitace vám sice pomůže přistát měkčeji, ale pouze v případě, padáte-li z malé výšky. Pokud byste se však rozhodli seskočit z vyšší pozice, i na Měsíci byste tenhle kousek patrně nepřežili. Gravitační zrychlení na Zemi činí přibližně 9,8 m/s², zatímco na Měsíci je to jen 1,6 m/s². To zní ještě poměrně slibně, co říkáte?

Musíme ovšem dodat, že má Měsíc velmi řídkou atmosféru, což znamená i menší odpor vzduchu, který by váš pád zpomaloval. Pokud bychom tedy uvažovali o seskoku ze 100metrové věže, v okamžiku dopadu na povrch Měsíce byste měli rychlost 17,89 metrů za sekundu, tedy téměř 65 kilometrů za hodinu. A pokud byste na měsíc dokázali dostat nejvyšší mrakodrap na světě – věž Burdž Chalífa měřící 828 metrů – rychlost při dopadu by činila 185 kilometrů za hodinu. Následky si už asi dokážete představit sami...

Zdroj: NASA, Amontaiyagala, Medium

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom