30. října 2023 15:25

Děsivá fotka Jupiteru baví internet. Gigantická planeta se chystá na Halloween

Vesmírná sonda Juno zachytila při blízkém průletu krátce před Halloweenem na povrchu Jupiteru ďábelskou tvář, s níž by mohl plynný obr hravě vyhrát jakoukoliv soutěž o nejlepší halloweenskou masku.

Morbidně vyhlížející obličej sonda NASA vyfotografovala na severní polokouli Jupiteru v oblasti zvané Jet N1. Snímek zachycuje vířící mraky a prudké bouře, které v atmosféře planety vymodelovaly útvar připomínající děsivou protáhlou tvář, jež se zdánlivě vynořuje z temnoty.

Přečtěte si také: Nestárnoucí konspirace: Kdo to opravuje sondu na Marsu?!

NASA bizarní snímek zveřejnila 25. října s odkazem na dílo Pabla Picassa, který by ten den oslavil narozeniny. Samotná fotografie je výsledkem práce s hrubými daty pořízenými sondou Juno, k nimž má veřejnost přístup online. Podle NASA je autorem „halloweenského“ snímku amatérský badatel Vladimir Tarasov.

Vířící mraky jsou na Jupiteru k vidění běžně díky turbulentnímu meteorologickému ekosystému obří planety. Silné bouře v Jupiterově atmosféře vyvolávají mohutná proudění, jež vytvářejí jak cyklóny rotující ve směru hodinových ručiček, tak anticyklóny otáčející se proti směru hodinových ručiček.

Psychologický jev

Podobné meteorologické útvary často v pozorovatelích vzbuzují dojem, že vidí obličeje nebo jiné povědomé obrazce. Tento psychologický jev se odborně nazývá pareidolie a na zemi se s ním typicky setkáme při rozeznávání tváří, zvířat a jiných objektů ve tvaru oblaků. Za vytváření pareidolií je odpovědný spánkový lalok koncového mozku a jejich vznik s představivostí každého jedince.

Mohlo by vás také zajímat: Kolem Jupitera krouží asteroid, který nepochází ze sluneční soustavy

Dalším známým příkladem pareidolie mimo Zemi je slavná Tvář na Marsu zachycená už v roce 1976 na fotografii ze sondy Viking 1. Přestože odborníci rychle rozpoznali, že jde obrovský skalní útvar připomínající lidskou hlavu, kde stíny vytvářejí iluzi očí, nosu a úst, vyrojilo se ihned množství spekulací o mimozemském původu obrazce.

Zdroj: Space.com, Smithsonian Magazine

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom