27. září 2024 18:50

Země o víkendu dostane druhý měsíc. Podivně znějící zpráva má zajímavé vysvětlení

Nového měsíce se dočkáme už za dva dny. Na to, abyste jej spatřili, ale budete potřebovat profesionální dalekohled.

Zní to jako zcela absurdní zpráva podobná těm, které se v médiích objevují 1. dubna. Přesto ale nejde o žádný aprílový žert. Země skutečně bude nějakou dobu disponovat dvěma přírodními družicemi místo jedné.

Drobný a vzdálený

Přitažlivost naší planety totiž už ve dvou následujících dnech zachytí drobný asteroid, který po dobu zhruba dvou měsíců uvízne v zemském gravitačním poli. Kdy přesně se tak stane, můžete sledovat třeba zde. Spatřit na obloze ho bude možné jen s pomocí profesionálního dalekohledu, mimo jiné i proto, že jeho povrch odráží jen málo světla. Ze zemské gravitace by se měl vymanit okolo 25. listopadu.

Asteroid pojmenovaný 2024 PT5 má v průměru asi 10 metrů a pochází z pásu asteroidů pojmenovaného Arjuna. Ten se nachází poblíž Slunce, v průměrné vzdálenosti cca 150 milionů kilometrů od Země. Některé z těchto asteroidů se k nám ale občas dostanou o dost blíže, a pak se může stát, že je Země na čas uchvátí do svých gravitačních spárů.

Čtěte také: Kosmická mise může inspirovat. Česko zahájilo cestu do vesmíru, nabízí výcvik pro studenty

2024 PT5 ale i tak zůstane samozřejmě hodně daleko; pohybovat se bude ve vzdálenosti 4,5 milionu kilometrů od naší planety. Během doby, po kterou bude zastávat pozici zemské přírodní družice, tak ani nezvládne Zemi oběhnout; jeho obvyklá oběžná dráha se jen na čas kvůli zemské přitažlivosti vychýlí.

Mini-měsíce

Jde o úkaz, který je poměrně běžný, a vědci takovýchto dočasných mini-měsíců zaznamenali už několik. A to ani nemluvíme o tom, že se v naší sluneční soustavě nachází desítky tisíc, ne-li stovky tisíc vesmírných objektů, které odborníci ještě ani neodhalili, třeba kvůli jejich relativně malé velikosti.

A jsou dokonce i asteroidy, které si pozici zemské přírodní družice střihly dokonce už dvakrát. Patří mezi ně třeba 2022 NX1. Ten nám dělal mini-měsíc už v roce 1981 a podruhé v roce 2022. 2024 PT5 by se k nám měl koneckonců také podívat znovu; vědci jeho návrat vypočítali na rok 2055.

Zdroj: Space.com, JPL, Scientific American, Sci News

Video, které jste mohli minout: Jak to vypadá na planetě sopek?

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský