9. února 2023 06:00
Adam Vala

Na Slunci udeřil gigantický blesk. Podívejte se na výboj, který by dosáhl ze Země na Měsíc

Na Slunci zuřila obří bouře, která přinesla i vskutku gargantuovský blesk o vzdálenosti 500 000 kilometrů. Výboj plazmatu spojil dvě obří sluneční skvrny a je výsledkem vrcholícího 11letého cyklu sluneční aktivity.

Nejdelší blesky na Zemi mohou dosahovat délky i několika stovek kilometrů. Bývá to uhrančivá podívaná, zvlášť když je blesků víc a v hluboké noci zbarvují oblohu do odstínů fialové a krátkodobě ji rozsvěcují, jako kdyby byl den. Jenže na jiných místech naší soustavy mohou být bouře nesrovnatelně divočejší, což nyní potvrzuje observatoř Solar Dynamics spadající pod NASA. Zabývala se totiž bouří na Slunci, která zuřila v polovině ledna 2023 a zaznamenala „blesk“ plazmatu o vzdálenosti 500 000 kilometrů.

Jen pro představu, ze Země na Měsíc je to necelých 400 000 kilometrů, asi si tedy umíte představit, jak pozemské blesky blednou před aktivitou na naší nejbližší hvězdě. Číslo lze vyjádřit i tak, že by zaznamenaný výboj ze Slunce téměř třináctkrát obepnul naši planetu, což rozhodně není málo. Vše pak je výsledkem vrcholícího 11letého cyklu, ve kterém se pravidelně zvyšuje sluneční aktivita a zaznamenává zvyšující se koncentraci nejrůznějších erupcí a podobných výbojů.

Co se týče zmiňovaných „blesků“, způsobit jej mohou například křížící se magnetické siločáry, které vystupují ze slunečních skvrn. Případně jde o poměrně běžný výboj plazmatu, který sice z našeho pozorování působí omračujícím dojmem, ale pro Slunce nešlo o žádnou velkou událost. Navíc nedošlo ani k žádným výronům koronární hmoty a jak náhle se záblesk objevil, tak zase rychle zmizel a všechny procesy pokračovaly bez jakéhokoliv zastavení dál.

Přesto můžeme doplnit, že výboj plazmy spojil dvě sluneční skvrny, konkrétně AR 3192 a AR 3190, pričemž druhá zmíněná je tak obrovská, že je možné zahlédnout ji pouhým okem. Samozřejmě za použití patřičného vybavení, tedy vhodných brýlí, které Slunce zastíní a umožní jej pohodlně pozorovat.

Zdroj: IFL Science

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom