17. října 2024 11:27

Raketu SpaceX úspěšně zachytila ramena odletové věže. Podívejte se, jak pracuje Mechazilla

Systém Starship společnosti SpaceX má přinést revoluci v dobývání vesmíru. Nosič Super Heavy totiž bude opakovaně použitelný, a to znamená, že by jednou mohly celkové náklady na start klesnout na pouhé dva miliony dolarů.

Finance jsou v tomhle oboru samozřejmě hodně podstatným argumentem. Start drobnější rakety Falcon Heavy, kterou také vlastní SpaceX a nemá takovou nosnost, stojí mezi 90 a 150 miliony dolarů. Náklady na start supertěžké nosné rakety NASA, SLS, která startovala v rámci mise Artemis I, se přehouply přes miliardu dolarů.

Čtěte také: Musk se inspiroval technologií ze Star Treku: Pracuje na zařízení, které má navrátit zrak

Starship by jednou mohla zvládnout vynést do vesmíru stejně těžký náklad jako SLS, kritickou součástí konceptu je ale návrat nosiče Super Heavy na startovací rampu, kde ho zachytí ramena „Mechazilly“ – startovací a zároveň i přistávací rampy. A přesně to se teď poprvé, a rovnou úspěšně, testovalo. Unikátní operaci můžete v detailu vidět tady:

Z žáru se zdeformovaly trysky

Šlo sice o v pořadí už pátý test systému Starship, pokus o zachycení nosiče to ale byl úplně první. Do poslední chvíle navíc nebylo jasné, jestli se test „Mechazilly“ uskuteční, nebo inženýři nechají nosič pro jistotu přistát v Mexickém zálivu. Úspěch na síti X okomentoval i zakladatel SpaceX Elon Musk: „Právě jsem zkontroloval booster Starship, vypadá skvěle! Několik vnějších trysek kvůli žáru změnilo tvar a našli jsme ještě pár podobných drobných problémů, ale s těmi si zvládneme snadno poradit.“

Loď Starship, kterou booster vynesl do vesmíru, po krátkém vesmírném letu opět vstoupila do atmosféry a bezpečně přistála na vodě. Systém boosteru a Mechazilly je navržený tak, aby booster dokázal znovu vzlétnout pouhou hodinu po startu, při čemž na rampu se vrací do cca 5 minut. Zbytek času trvá na něj vyzvednout další kosmickou loď a naplnit ho palivem.

Zdroj: Space, Business Today, Universe Today.

Video, které jste mohli minout: Sonda Perseverance vytrvale zkoumá Mars. Podívejte se na její práci.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora