17. září 2024 16:00
Adam Vala

Roboti už zabili desítky lidí. První zdokumentovaná smrt vynesla rodině rekordní odškodné

Pokud si myslíte, že jednou přijde doba, kdy budou roboti zabíjet lidi, tak... už v ní dávno žijeme.

Před více než 45 lety se odehrála první zaznamenaná smrt způsobená robotem. Robert Williams, 25letý zaměstnanec závodu Ford Motor Company ve městě Flat Rock v Michiganu, přišel o život 25. ledna 1979 při práci s automatizovaným systémem, který přemisťoval součástky a materiály po továrně. Tato tragická událost nebyla první ani poslední z řady nehod spojených s robotickými systémy, které postupně měnily podobu průmyslu.

Čtěte také: Přemnožené kočky povraždí smrtonosní roboti. Podívejte se na efektivní test

Williamsova smrt nastala v době, kdy továrny začínaly čím dál více spoléhat na automatizaci. V jeho případě šlo o selhání systému, který jednoduše pracoval příliš pomalu. Williams se proto rozhodl vylézt na třetí patro regálové jednotky, kde ho náhle zezadu zasáhla a rozdrtila mechanická ruka stroje. Tento stroj, navržený k přemisťování objektů, chybně identifikoval Williamse jako neživý předmět, který bylo nutné odstranit.

Podle soudních dokumentů pokračoval robot ve své práci, zatímco Williams ležel mrtvý více než 30 minut, než si jeho kolegové uvědomili, co se stalo. Rodina oběti podle listu The Citizen následně v roce 1983 zažalovala výrobce stroje, společnost Litton Industries, za nedostatečné bezpečnostní opatření. Soud jí přiřkl 10 milionů dolarů jako odškodné, což byla tehdy nejvyšší částka za osobní újmu v historii Michiganu. Po dalších právních sporech bylo odškodné zvýšeno dokonce na 15 milionů dolarů.

Nárůst robotických systémů a rizika pro pracovníky

Williamsova smrt však nebyla ojedinělým incidentem. Pouhé dva roky po této tragédii se v Japonsku odehrál další smrtelný incident způsobený robotem. Kendži Urada, 37letý zaměstnanec Kawasaki Heavy Industries, přišel podle portálu UPI o život v roce 1981 poté, co během opravy robota omylem spustil mechanické rameno, které ho smrtelně zranilo.

Z knihy When Robots Kill: Artificial Intelligence Under Criminal Law Gabriela Hallevyho vyplývá, že robot v Uradově případě chybně identifikoval zaměstnance jako hrozbu pro svůj úkol a rozhodl se ho eliminovat. „Použil své výkonné hydraulické rameno k tomu, aby zaměstnance vtlačil do sousedního stroje, kde ho bohužel čekala okamžitá smrt,“ popisuje Hallevy. Podobné případy se v průběhu let množily. Studie z roku 2023 identifikovala alespoň 41 úmrtí souvisejících s roboty ve Spojených státech mezi lety 1992 a 2017, přičemž téměř polovina těchto incidentů se odehrála na Středozápadě, oblasti historicky spojené s těžkým průmyslem a výrobou.

Moralita a právní otázky

Úmrtí způsobená roboty otevírají množství právních a etických otázek. Zatímco většina odborníků tvrdí, že za stroje a systémy umělé inteligence nesou morální odpovědnost lidé, stále zůstává otázkou, jak budou tyto hranice v budoucnosti posunovány. S neustále rostoucím a potenciálně nekontrolovatelným vývojem umělé inteligence se může stát, že jednou budeme stát před nejasnými hranicemi odpovědnosti. První smrt způsobená robotem tedy byla varováním – technický pokrok s sebou nese nejen inovace, ale i nebezpečí, která nesmíme podcenit.

Zdroj: The CitizenUPI, Google Books

Video, které jste mohli minout: Unikátní operace ve vesmíru: Robot zvládl chirurgický zákrok. Obrovský pokrok těší vědce

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský