28. března 2024 07:00

Žena si nechala naklonovat mrtvou kočku, a to rovnou dvakrát. Zaplatila za to obrovské peníze

Zemřelého kocoura naklonovala klinika, která se na podobné věci specializuje. Nebyla to levná záležitost, ženu ale neodradily ani nezdařené pokusy, natož cena.

Kanaďanka Kris Stewartová z Britské Kolumbie se rozhodla svého čistokrevného kocoura rasy ragdoll nechat naklonovat poté, co jí ho v lednu 2022 srazilo auto. V době smrti bylo Bearovi pouhých pět let.  „Prostě jsem chtěla, aby jeho genetický materiál pokračoval dál. Nemyslela jsem si, že by se s jeho geny měla matička Země ještě rozloučit,“ vysvětlila Stewartová později své pohnutky.

Guess who was out all night and guess whose two gps devices ran out of juice and could not be located?? Guess who didnt...

Posted by Kris Stewart on Friday, September 10, 2021

Oslovila proto kliniku se sídlem v Texasu, která se na podobné případy specializuje. Rozhodla se ale, že tentokrát nenechá nic náhodě a kocourka si nechá naklonovat hned dvakrát. Nebyla to rozhodně levná záležitost. Klinika si za naklonování domácího zvířete účtuje 50 tisíc dolarů, což je v přepočtu skoro 1,2 milionu korun.

Ověřená metoda

Tamní vědci využívají stejnou klonovací metodu, která v roce 1996 stvořila i slavnou ovci Dolly. Nejdříve musejí extrahovat DNA z buněk dárce (v tomto případě tedy kocoura Beara). Pak z vajíčka pocházejícího od jiné kočky odstraní DNA a nahradí ji DNA získanou z Beara.

Modifikované vajíčko potom vloží do dělohy náhradní matky, která ho sice odnosí a porodí, ale nepředá mu nic ze své DNA, takže když se mládě narodí, je geneticky zcela stejné jako klonované zvíře. Zaměstnanci kliniky to ještě kontrolují genetickým screeningem.

Stejný vzhled? Možná ne

Tento poměrně jednoduchý koncept je ale velice komplikované provést, a ne vždy se vydaří. Ani v případě klonů kocoura Beara nešlo vše rovnou hladce a byly tam neúspěšné pokusy. Jak se ale říká, konec dobrý, všechno dobré, a zdárný výsledek momentálně mňouká a dělá neplechu u Stewartové doma.

Koťata se narodila 10. ledna 2024 a vědci na klinice v New Yorku je po dobu dvou měsíců bedlivě sledovali. U klonovaných zvířat hrozí různé zdravotní problémy. Kocouři Bear Bear a Honey Bear se nicméně zdají zcela zdraví.

Čtěte také: Žádné řezání, stačí injekce. Experti přišli s novou metodou kastrace koček

Vzhledem k tomu, že jsou s původním kocourem genetická dvojčata, respektive trojčata, málokoho překvapí, jak moc se mu podobají. Ale pozor, stejný vzhled není u klonovaných koček vždy zaručený! Například rozmístění bílých flíčků může být závislé na tom, jak se v děloze poskládají kožní buňky.

A co se povahy týče, tak tu sice genetika ovlivňuje hodně, jak si můžete přečíst třeba v tomto článku, ale na druhou stranu velkou porci toho, kdo jsme, tvoří také vzpomínky, zážitky a zkušenosti, které jsou pochopitelně pro každého jedince unikátní.

Zdroj: The Science Times, Global News, Cattime, The Tech, Daily Mail

Video, které jste mohli minout: Zákaz krmení toulavých koček? Obecní vyhlášky jsou často v rozporu se zákonem

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom