16. března 2024 07:00
Adam Vala

Opravdová zbraň budoucnosti? Nový laser zničí minci na vzdálenost jednoho kilometru. Video ukazuje, jak střílí

Laser Dragonfire se začne vyrábět už brzy. Armáda odtajnila záběry z testování, laser může zničit letadlo nebo jadernou raketu.

Velká Británie už delší dobu pracuje na vývoji laserové zbraně Dragonfire, a podle nově odtajněných záběrů z testování lze začátek masové produkce očekávat už velmi brzy. Výcviková střelnice na Hebridách byla svědkem mnoha úspěšných pokusů o zásah cíle na delší vzdálenost, a to bez ohledu na jeho velikost.

Čtěte také: Laserová superzbraň, o které kolují mýty. Co vše dokáže obávaný izraelský Iron Beam?

Britská armáda tvrdí, že je laserem schopná trefit librovou minci, která se nachází ve vzdálenosti jednoho kilometru. Otevírá to potenciál k případnému útoku na mnohem větší cíle, kterými mohou být proudové stíhačky, stejně jako letící rakety s jadernou náloží.

Neviditelný útočný paprsek

Přesnost neviditelného 50kilowattového paprsku ale není tou jedinou předností laserového systému Dragonfire. Další, rozhodně nezanedbatelnou, je cena výstřelu. Zatímco vypuštění jednoho konvenčního projektilu mnohdy přijde na statisíce i více korun, jeden výstřel laseru přijde přibližně na 10 liber, tedy v přepočtu na necelých 300 korun. Jde o bezprecedentní zefektivnění celého provozu a obrovský potenciál pro budoucnost. Britové si toho jsou navíc plně vědomí a podle listu Daily Mail už před zahájením výroby systému Dragonfire se pustili do vývoje jeho druhé generace.

Zbraňový systém je výsledkem spolupráce Vládní laboratoře pro obrannou vědu a technologie a průmyslových partnerů, jakými jsou například společnosti Leonardo a Qinetiq. Projekt, vývoj prototypu a příprava pro výrobu stály přibližně 100 milionů liber, Ministerstvo obrany si ale pochvaluje výsledky a vidí ve zbrani budoucnost. „Střelba po dobu 10 sekund je nákladově ekvivalentní použití běžného topení v domácnosti po dobu jedné hodiny,“ uvedlo už v dřívějším prohlášení zmíněné ministerstvo. Věří proto, že má Dragonfire velký potenciál stát se dlouhodobou a udržitelnou alternativou pro plnění některých úkolů, které v současnosti provádějí rakety. Je ale nutné vnímat i značná omezení, jako je efektivní dostřel, případně limity způsobené zhoršenými povětrnostními podmínkami.

Zdroj: Daily Mail, Interesting Engineering

Video, které jste mohli minout: Vesmírná mise Space X: Nejdříve nejdelší testovací let, pak se kosmická loď Starship ztratila

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom