23. října 2023 11:30

Budeme hasit požáry zvukem? Nová technologie může přinést revoluci

Klimatické změny působí a je to vidět i na tom, kolik ničivých požárů planeta poslední dobou zažívá. Hasiči přitom mnohdy nezvládají s ohnivým živlem držet krok. Podle všeho by se ale v budoucnosti nemuseli spoléhat jen na dosud známé hasicí metody…

Možná právě zakopáváme o práh budoucnosti. Dnes téměř nezvladatelné, rychle se šířící požáry by už za několik let mohly držet v šachu akustické hasicí přístroje zacílené s pomocí snímacích technologií a armádou zpravodajských, sledovacích a průzkumných dronů.

Připadá vám to jako zajímavá kapitola z literatury science fiction? Tak se podívejte na tohle video z roku 2015, kde dva vysokoškolští studenti z americké Univerzity George Masona předvádějí svůj prototyp.

Zvukové vlny oberou oheň o kyslík

Jak tedy hašení ohně s pomocí zvuku vůbec funguje? Zvukové vlny jsou totiž, ačkoli si je tak moc často nepředstavujeme, vlastně typ mechanického vlnění. Dokážou tím pádem vytvářet i tlakové vlny, s pomocí kterých odtlačí kyslík od zdroje plamene. Tím se naruší proces hoření, který k tomu, aby probíhal, potřebuje kromě paliva a žáru právě kyslík.

Akustický hasicí přístroj, který Seth Robertson a Viet Tran vyvinuli, používá velice nízkou frekvenci (30 až 60 Hz), a díky speciálním prstencům dokážou tyto zvukové vlny cestovat na daleko větší vzdálenost než normálně, aniž by ztratily tolik kinetické energie.

Chytrý pomocník v nebezpečných situacích

Robertson a Tran se ale u tohohle nezastavili. V současnosti spolupracují s jedním technologickým start-upem. Zakladatel ARSAC (Automation and Robotic Sciences and Artificial Cognizance) Technologies, Suchinder Paul Dhillon, si zamanul vyvinout nový účinný systém proti lesním požárům, jehož zásadními složkami budou drony a akustické hasicí přístroje.

Nejde přitom ani tolik o to požár zcela uhasit anebo zastat funkci hasičů. Nová technologie má sloužit spíš jako taková bariéra, díky níž se požáry nebudou dál šířit. Jinými slovy, dopřejí hasičům anebo i prchajícím civilistům dost času. Systém ale ještě zdaleka není připravený, takže těžko říct, kdy a jestli vůbec se ho dočkáme.

Zdroj: Physicsworld.com, eso.com, P. Stawczyk, J. Wilk Jakubowski: Non-invasive attempts to extinguish flames, George Mason University

Ve středu ve 20.15 na Primě začíná 2. řada seriálu Einstein - Případy nesnesitelného génia.

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom