21. dubna 2023 13:00

Česko zvažuje nákup 24 letounů F-35 za astronomickou sumu. Situace s gripeny se zkomplikovala

Jak to v nejbližších letech má být s leteckou výbavou české armády?

Jedna stíhačka za 1,8 miliardy korun. Zhruba na tolik by vyšel Českou republiku každý nový americký letoun F-35. Letectvo jich má po roce 2029 dostat celkem 24 s tím, že jimi nahradí pronajaté švédské gripeny.

Podle vedoucí týmu vyjednavačů Blanky Cupákové, vrchní ředitelky sekce ekonomické Ministerstva obrany ČR, záměr ministerstva nakoupit 24 strojů Lockheed Martin F-35 Ligtning II F-35 trvá. Cupáková to opakovaně potvrdila v obsáhlých rozhovorech pro Seznam Zprávy. Ještě v roce 2021 se přitom zdálo, že šance na prodloužení pronájmu 14 bitevníků Saab JAS-39 Gripen C/D jsou zhruba stejně vysoké jako varianta nákupu nových strojů, v tomto případě amerických F-35.

Přečtěte si také: Jak vypadá letecká výzbroj české armády? Tady je přehled našich stíhaček, vrtulníků a letadel

Výsledná pořizovací cena za v současnosti nejmodernější bojová letadla by ale nebyla prostým součtem nákladů za jeden kus. Podle Cupákové je nutné započíst také simulátory, výcvik, munici a také průmyslovou spolupráci s výrobcem letadla společností Lockheed Martin a dodavatelem motorů Pratt & Whitney. Celková hodnota kontraktu by tak mohla přesáhnout 100 miliard korun.

Do Evropy míří stovky F-35

Jednou z největších výhod F-35 je unikátní radar, který pilotovi umožňuje střílet daleko dřív, než stroj objeví nepřítel. Zkušební piloti společnosti Lockheed Martin pak v porovnání se stroji 4. generace, jako jsou F-16 nebo F/A-18, z vlastní zkušenosti vyzdvihují dynamický přehled o situaci ve vzduchu i na bojišti doplněný o sdílená data z dalších strojů, automatické vyhodnocování hrozeb a výběr způsobu jejich likvidace. Oceňují také až neuvěřitelné ticho, které v kokpitu během letu panuje, takže hlasovou komunikaci nic neruší.

Letoun F-35 vzlétl poprvé v prosinci 2006, letectvo USA ho do výzbroje zařadilo v roce 2016. V současnosti nejrozšířenější a Českem poptávanou variantu F-35A určenou pro armádní letectvo provozuje například Austrálie (34 strojů, celkem objednáno 72), Itálie (dodáno 17 ze 60 kusů), Japonsko (v provozu 17 z celkových 105), Nizozemsko (objednáno 52, v provozu 28) nebo Norsko (dodáno 34 strojů z celkových 52). Německo nově objednalo 35 letadel a Polsko začne dostávat první ze 32 objednaných strojů už v roce 2024.

Co bude s gripeny?

Dosud šlo Česko cestou pronájmu 14 švédských strojů Saab JAS-39 Gripen C/D. První gripeny přistály v Čáslavi 18. dubna 2005 s tím, že za ně Česko v dalších deseti letech švédské straně zaplatilo 20 miliard korun. V roce 2014 pak vláda smlouvu prodloužila do roku 2027 s dvouletou opcí (tedy do roku 2029), přičemž cena pronájmu měla být o třetinu nižší.

Když se v roce 2022 zdálo, že akcie gripenů u nás klesají, nabídlo Švédsko české straně ústupovou variantu. Stávající letku 14 gripenů by Česko získalo zdarma nebo za symbolickou cenu s tím, že by si v budoucnu pronajalo další letku nových letounů JAS-39 Gripen E. V roce 2029 přitom bude stávajícím gripenům zbývat něco přes 50 procent plánované životnosti.

Mohlo by vás také zajímat: Jsme schopní dodat letoun, který bude sloužit 40 až 50 let, říká manažer výrobce F-35

Nový JAS-39 Gripen E, který Švédsko začalo vyvíjet v roce 2016 a v roce 2022 ho představilo veřejnosti, má větší dolet a díky deseti závěsníkům pod křídly může nést více výbavy, má nový radar a může odpalovat i nejnovější britsko-japonské střely vzduch-vzduch Meteor, které jsou podle časopisu CZ Defence považovány za výrazně lepší než AIM-120D z výzbroje F-35.

Ve hře je ale ještě možnost, že se nakonec Česko rozhodne kromě nákupu F-35 zároveň prodloužit pronájem gripenů a letectvo tak bude od konce desetiletí po nějakou dobu vyzbrojené oběma typy letadel. Vzhledem k nejistému vývoji války na Ukrajině a složitosti jednání s americkou stranou je to realistický scénář.

Zdroj: CZ Defence, Seznam Zprávy

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Lockheed Martin Saab Armáda České republiky Ministerstvo obrany České republiky ruská invaze na Ukrajinu Gripen Lockheed Martin F-35 Lightning II

Populární filmy na Prima Zoom