Sebevraždu Rudolfa Hesse obklopují konspirace. Hitlerův zběhlý kumpán vydržel naživu nejdéle

Dešifrované konspirace S1 (1) - Hessův dvojník

Rudolf Hess se stal posledním nacistou vězněným v Berlíně. Po jeho smrti byla věznice ve Špandavě zbourána.

„Rudolf Hess byl prostá, hloupá duše se silným rysem fanatismu a určitou výstředností,“ napsal v roce 1960 v časopise The Atlantic britský diplomat Ivone Kirkpatrick, který byl v letech 1933-38 prvním tajemníkem britského velvyslanectví v Berlíně a s formálně třetím mužem nacistického režimu po Hitlerovi a Göringovi se osobně velmi dobře znal. Podle něj se Hitler podobně hloupými lidmi s oblibou obklopoval, a zřejmě i z tohoto důvodu také dostal Hess příležitost sehrát v předválečném Německu mimořádně významnou roli.

Přečtěte si také: REPORTÁŽ: Do války nechcete, ale musíte, líčil v Den veteránů 96letý voják wehrmachtu z Česka

Užitečný parťák

Hess byl Hitlerovým kumpánem už od dob první světové války. Sloužili spolu u stejného pluku, Hessova legitimace člena NSDAP měla pořadové číslo 16 a po neúspěšném Pivním puči oba strávili v roce 1924 devět měsíců ve vězení. Právě zde sepsali bibli nacistického režimu Mein Kampf, když Hess zapisoval a možná i redigoval to, co Hitler diktoval.

Po nástupu Hitlera k moci v lednu 1933 vystoupal do nejvyšších pater nového režimu i Rudolf Hess. Stal se ministrem, velitelem SS s tehdy nejvyšší hodností Obergruppenführera a po Göringovi oficiálně druhým nástupcem samotného Hitlera. Zlom přišel s napadením Polska 1. září 1939 – Hess se sice stal členem nacistické válečné rady a podílel se na mnoha jejích rozhodnutích, zároveň mu ale vyrostla silná konkurence v podobě Hitlerova osobního tajemníka a profesionálního intrikána Martina Bormanna.

Zavřeme ho do Toweru

Dnes se už asi nedozvíme, co se dělo v Hessově hlavě, když se večer 10. května 1941 soukal do kokpitu dvoumotorového dálkového stíhače Messerschmitt Bf 110, aby s ním zamířil nad Skotsko. Přesně rok po zahájení bitvy o Francii Hess, který se naučil létat před koncem první světové války, doletěl k britským ostrovům, vystoupal jižně od Glasgow do několika kilometrů a seskočil padákem.

Oficiálně chtěl Hess navrhnout Britům mírovou dohodu, ti se mu ale vysmáli a zavřeli ho nejprve do Toweru a později na statek na anglickém venkově. Hitler ohodnotil Hessovu mírotvornou misi jako zradu první třídy a zbavil někdejšího spolubojovníka všech funkcí. Do vývoje druhé světové války tak už Hess nepromluvil, jeho dosavadní skutky mu přesto vynesly před Norimberským tribunálem v říjnu 1946 doživotí.

Poslední vězeň

Vzhledem k sebevraždám vysokých představitelů nacismu (mimo jiné Hitlera, Bormanna, Himmlera, Goebbelse nebo Göringa) a popravě deseti dalších včetně říšského protektora pro Čechy a Moravu Wilhelma Fricka, vězeň č. 7 Rudolf Hess moc spoluvězňů ve špandavské věznici na okraji Berlína neměl. Možná i proto se po 46 letech jako poslední nacistický vězeň v roce 1987 v zahradním domku věznice oběsil.

Tím by se mohl životní příběh Hitlerova ochotného souputníka uzavřít, jenže tak snadné to nebylo. Podle konspiračních teoretiků místo Hesse seděl ve vězení jeho dvojník, což teprve po mnoha letech vyvrátily testy DNA. Zároveň existují teorie, podle kterých až Hessova smrt umožnila ukončit studenou válku, rozebrat Berlínskou zeď (stalo se tak dva roky po Hessově smrti) a znovu sjednotit Německo. V té době 93letého Hesse dokonce měli ve věznici oběsit agenti britské tajné služby.

Mohlo by vás také zajímat: Konec konspirací o dvojníkovi nacisty Hesse. Vědci potvrdili, kdo ve skutečnosti pykal ve vězení

Ať už to bylo jakkoliv, neměl Rudolf Hess klid ani po smrti. Jeho jméno k hrobu v bavorském Wunsiedelu ležícím jen 25 kilometrů západně od Chebu přitahovalo každoročně tolik neonacistů, že úřady raději v roce 2011 tělo exhumovaly, zpopelnily a popel rozprášily kdesi nad Severním mořem.

Zdroj: Warfare History Network, BBC

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom