29. července 2023 06:00

První tanky byly nemotornými loděmi na souši. Jejich chybovost paradoxně zaručila vítězství

Ozvěny první světové války S1 (2) - Úsvit tanku

Metoda zákopových válek značně zpomalovala postup konfliktu, protože armády uvízly v zákopech a málokdo chtěl riskovat okamžitou smrt či vážné zranění na bitevním poli. Bylo potřeba vymyslet něco, co by spojenecké vojáky povzbudilo, poskytlo jim ochranu i pocit síly a co by zároveň proniklo nepřátelskými liniemi.

Britský plukovník ženistů Ernest Swinton se domníval, že by vojskům značně pomohlo něco jako bitevní loď s pohybem po souši. Spolu s kolegou a přítelem J. F. C. Fullerem začal pracovat na stroji, z něhož se zrodil první tank nazvaný Little Willie, který byl představen v roce 1915. Masivní vozidlo skutečně vypadalo trochu jako menší loď na kolech a mělo poměrně velkou posádku. Zpočátku mělo pár nevýhod, ty se ale postupně vylepšovaly a na bitevní pole brzy zamířil model Mark IV., jenž se stal nejznámějším tankem první světové války.

Podceňování tanků výhodou

Britské tanky se dělily na mužské, které byly vyzbrojené děly, a ženské, jež měly ve výbavě kulomety. V obou modelech spojenečtí vojáci našli potřebnou oporu, jak ostatně můžete vidět v pořadu Ozvěny první světové války na Prima Zoom. Tanky měly samozřejmě stále určité nedostatky. Například měly obtíže přejet přes hodně nepříznivý terén a chyběla i vnitřní záchytná vrstva, takže po zásahu kulometem se odtrhávaly vnitřní kusy pancíře. Z toho důvodu nosili první tankisté drátěné košile. Tanky obecně navíc měly 90% poruchovost.

Čtěte také: Záběry exploze ruského „krále tanků“. Ukrajinci zničili kolos za 100 milionů jediným granátem

O poznání větší potíže měli Francouzi, kteří začali stavět tanky ve stejný rok. Generál dělostřelectva a specialista vojenského inženýrství Jean Baptiste Estienne představil tank Schneider CA1. Nadšení francouzských vojáků však bylo podstatně menší, protože Schneider byl při prvním útoku odražen. Příliš velký úspěch neměl ani další francouzský model St. Chamond. Ten měl alespoň jednu novinku, poháněl jej elektromotor. Za nejlepší francouzský tank té doby je považovaný Renault FT-17, jenž byl relativně malý a lehký a dal se přepravovat na nákladním autě. Pro Němce nicméně tanky nepředstavovaly hrozbu, to však Spojencům paradoxně pomohlo.

Protože se Němci díky Francouzům naučili tanky podceňovat, sami je nepovažovali za nutné stavět. To se jim vymstilo, když byly tanky 20. listopadu 1917 u Cambrai poprvé masově a velmi úspěšně nasazeny. Němci se nakonec k vývoji tanků uchýlili ke konci války. Jelikož jim ale chyběly zkušenosti, neměli na tomto poli takový úspěch.

Zdroje: War Museum / History Crunch

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom