19. dubna 2024 13:45

Ruský bombardér skončil v ohnivé vývrtce. Jeho nekontrolovaný pád se povedlo natočit

Strategické bombardéry ostřelují ukrajinská města raketami z bezpečné vzdálenosti. Tentokrát ale 300 kilometrů nebylo dost.

Rusko ztratilo další ze svých klíčových bombardérů pravidelně nasazovaných proti Ukrajině. Poté, co v noci na pátek 19. dubna odpálil Tu-22M3 svůj smrtonosný náklad v podobě původně protilodních raket Ch-22, skončil stroj v ohnivé vývrtce. Na záběry jeho nekontrolovaného pádu se můžete podívat tady:

Přečtěte si také: Ukrajinu devastují i obří bombardéry ze Stalinovy éry. Jakou mají výzbroj a díky čemu vznikly?

Podle ukrajinských tajných služeb byl ruský Tu-22M3 zasažen 300 kilometrů od území Ukrajiny „stejnými prostředky, jaké byly použity k sestřelení ruského letadla dálkového radarového průzkumu a řízení A-50“. Zřítit se měl v ruském Stavropolském kraji, pilotům se podařilo katapultovat a jsou se zraněními v nemocnici.

Podle velitele ukrajinských ozbrojených sil generálporučíka Mykolaje Oleščuka „poprvé protiletadlové raketové jednotky vzdušných sil ve spolupráci s Hlavním zpravodajským ředitelstvím zničily dálkový strategický bombardér Tu-22M3, nosič řízených střel Ch-22, jimiž ruští teroristé zasahují mírová ukrajinská města“.

Rusko v noci na pátek zaútočilo raketami a drony na Dnipropetrovskou oblast, přičemž nejméně osm lidí zahynulo a další utrpěli zranění. Kromě sestřelení bombardéru Tu-22M3 si ukrajinská protivzdušná obrana připsala zničení 14 dronů íránské výroby Šahíd-136, dvou křižujících střel Ch-101/Ch-555, dvou raket Ch-22 a 11 těžkých okřídlených raket vzduch-země Ch-59/Ch-69.

Mohlo by vás také zajímat: Zákeřný útok na Oděsu: Ruské rakety zabily 20 lidí, dopadly na záchranáře. Zelenskyj zuří

Čtyřčlenná posádka a měnitelná geometrie křídel

Nadzvukový letoun Tupolev Tu-22M3 je vylepšenou verzí původního bombardéru Tu-22M, poprvé vzlétl 20. června 1977. Do roku 1993 bylo celkem vyrobeno 286 kusů, Rusko jich v současnosti provozuje několik desítek. Stroj původně vznikl jako dálkový strategický bombardér určený k útokům na pozemní a námořní cíle, zejména letadlové lodě, pomocí pum a řízených střel.

Na ukázku jeho nasazení v Sýrii se můžete podívat na tomto ruském propagandistickém videu:

Čtyřčlenná posádka sedí na vystřelovacích sedadlech umožňujících bezpečnou katapultáž už od výšky 60 m a rychlosti 130 km/h. Letoun má měnitelnou geometrii křídel nastavitelných od úhlu 20 stupňů (vzlet) až po 72 stupňů pro nadzvukový let v malých výškách.

Zdroj: The Kyiv Independent, Reuters

Mohli jste přehlédnout: Fronta se rozpadá, zbraní je málo a pomoc přichází pomalu

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Ukrajina Rusko protivzdušná obrana ruská invaze na Ukrajinu Tupolev Berijev A-50 Ch-22 Stavropolský kraj Tu-22M3

Populární filmy na Prima Zoom