16. prosince 2023 06:00
Adam Vala

Operace Pouštní liška začala precizně, její odkaz ale vypadá úplně jinak

Prosinec 1998 znamenal přelomový moment nejen pro Blízký východ, ale i pro celosvětovou geopolitiku.

Operace Pouštní liška, vojenský zásah Spojených států a Spojeného království v Iráku, nejenom změnila tvář irácké krajiny, ale zanechala trvalý otisk na mezinárodní scéně. Přečtěte si o vývoji této operace, jejích cílech a následcích, abyste pochopili, jak tato událost ovlivnila geopolitiku.

Mohlo by vás zajímat: Velká chyba Saddáma Husajna: Zrůdná irácko-íránská válka se mu brzy vymstila

Rok 1998 byl pro Blízký východ obdobím zvýšené napětí a politické nejistoty. Irák, se Saddámem Husajnem u moci, byl ve středu pozornosti světa. Mezinárodní společenství požadovalo důkazy o jeho programu zbraní hromadného ničení, což vedlo k narůstajícímu diplomatickému tlaku. Po mnoha odmítáních spolupracovat s OSN proto bylo rozhodnuto o vojenském zásahu.

Pouštní liška nebyla pouhou vojenskou intervencí, ale pečlivě vypracovanou strategií. Hlavním cílem bylo oslabit schopnost Iráku vyrábět a skladovat zbraně hromadného ničení. Bombové útoky byly chirurgicky zaměřeny na klíčové vojenské a průmyslové cíle s nadějí, že nátlak povede k plné spolupráci Iráku s Inspektorátem OSN a demonstracím záměru odzbrojení.

Průběh operace

První den operace, tedy 16. prosince 1998, začal sérií precizních vzdušných úderů na klíčové vojenské cíle v Iráku. Americké a britské letouny provedly současně bombardování strategických pozic, komunikačních center a vojenských skladišť. Počáteční fáze operace byla zaměřena na vyřazení vzdušné a protivzdušné obrany Iráku, účastnilo se jí odhadem 2000 amerických a 1000 britských vojáků včetně letectva a speciálních jednotek.

Druhý a třetí den operace pokračovaly v intenzivním bombardování. Vojenské síly cíleně zasáhly vojenské a průmyslové objekty, komunikace a komunikační infrastrukturu. Speciální jednotky prováděly tajné operace na strategicky důležitých místech. Poslední den operace pak byl věnován závěrečným útokům a vyhodnocení dosažených cílů. Vojenské síly provedly poslední bombardování, přičemž se soustředily na eliminaci zbývajících hrozeb. Operace byla oficiálně ukončena v ranních hodinách 19. prosince. Celkový počet vojáků zapojených do operace Pouštní liška se odhaduje na přibližně 15 000, přičemž většina z nich byla soustředěna v okolí Perského zálivu a Kuvajtu.

Čtěte také: Vylezl z díry a dostal pěstí. Voják po 20 letech prozradil, jak proběhlo zatčení Husajna

Intenzivní bombardování nejenom pozměnilo tvář irácké krajiny, ale také zanechalo trvalý otisk v historii regionu. Zasažené byly nejen vojenské cíle, ale i civilní infrastruktura, což vyvolalo celosvětovou diskusi o etických aspektech vojenských operací a oprávněnosti zásahu. Pouštní liška se stala nevyčerpatelným zdrojem pro analýzy v oblasti mezinárodní politiky a strategie. Přesný dosah vlivu operace na budoucí události je stále předmětem diskusí. Mnohé závěry ukazují na komplexnost vztahů mezi mocnostmi a výzvy v dosahování trvalé mezinárodní stability.

Zdroj: CNN, BBC News, The New York Times

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom