Válka v Tichomoří vrcholila masakrem 100 000 civilistů. Japonský generál nechal pobít všechny své vojáky

Válka v Tichomoří patřila k nejrozsáhlejším konfliktům druhé světové války. Nejbrutálnější bitvy přitom probíhaly při dobývání Filipín.

Tažení na Filipíny začalo 20. října 1944, kdy 6. armáda pod velením generála Waltera Kruegera postupovala k ostrovu Leyte. Japonsko nechtělo o Filipíny přijít, a tak proti americkým vojskům poslalo zbytky japonské císařské armády. Rozsáhlá a zničující bitva vrcholila mimo jiné zasažením bitevní lodě Jamato, což vedlo k dramatickému obratu a ústupu Japonska. Hlavní část bitvy ale začala o pár měsíců později, když armáda pod vedením generála McArthura postupovala k Luzonu, kde měla v úmyslu obsadit Manilu.

Do posledního muže

Americké jednotky od 9. ledna 1945 postupovaly rychle, brzy ale narazily na japonskou 14. armádu rozdělenou do tří hlavních skupin – Šobu, Kembu a Šimbu. Boj o Manilu ale sám nebyl nijak jednoduchý, naopak se jednalo o jednu z nejkrvavějších bitev druhé světové války. Vrchní japonský generál na Filipínách Tomojuki Jamašita chtěl bránit Manilu víceméně symbolicky a jednotky poté stáhnout. Japonská armáda už na tom byla i tak špatně, snažil se tedy zachovat určité síly a zabránit úplnému zničení města. Generál japonské posádky Iwabuči Sandži se však rozhodl Jamašitovy rozkazy ignorovat a bránit město do posledního muže.

Čtěte také: Chci dezertovat. Husarský kousek ruského pilota, na Ukrajinu zběhl i s vrtulníkem, popsal proč

Bitva trvala od 3. února 1945 do 3. března téhož roku. Během krutých bojů se japonská brutalita vystupňovala natolik, že se oběťmi války stávali ve velkém počtu i civilisté. Během nejkrvavější bitvy celého filipínského tažení padlo 1 010 amerických a filipínských vojáků, přes 100 000 filipínských civilistů a více než 14 000 japonských vojáků a námořníků, tvořících posádku v Manile. Sandži tak pozici skutečně bránil do posledního muže. Barevné záběry z dobývání Filipín můžete vidět v pořadu Pád Japonska v barvě na Prima ZOOM.

Zdroje: Encyclopedia Britannica / Los Angeles Times

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom