2. září 2024 11:03
Adam Vala

Pět bratrů sloužilo a zahynulo na stejném křižníku. Jejich smrt Ameriku šokovala

V roce 1942 se svět zmítal ve víru druhé světové války a o každodenní příběhy o hrdinství a obětech nebyla nouze. Patří mezi ně i tragický osud pěti bratrů Sullivanových z města Waterloo ve státě Iowa.

Když Japonsko v prosinci 1941 napadlo Pearl Harbor, rozhodli se George, Francis, Joseph, Madison a Albert Sullivanovi jednat. Byli odhodláni připojit se k americkému námořnictvu, ale měli jednu podmínku – chtěli sloužit společně na jedné lodi. Přestože to bylo proti běžným pravidlům námořnictva, jejich přání bylo splněno, a všichni bratři byli zařazeni na lehký křižník USS Juneau.

Přečtěte si také: Jedna z nejdůležitějších bitev druhé světové války měla 37 000 obětí. Kdo ji nakonec vyhrál?

Osudná bitva

Osud se však k rodině Sullivanových zachoval krutě. V pátek 13. listopadu 1942, během noční námořní bitvy poblíž Guadalcanalu, byla USS Juneau zasažena torpédem vypáleným z japonského torpédoborce Amacukaze, které ji vážně poškodilo. Loď měla proražený kýl, ztratila rychlost a přišla o elektrickou energii. Posádka se společně s dalšími americkými loděmi pokusila uniknout z bojové zóny, narazila ale na ponorku I-26.

Její kapitán si vybral poškozený těžký křižník USS San Francisco a vypálil na něj dvě torpéda. Obě cíl minula, jedno z nich ale zasáhlo USS Juneau přímo do skladiště munice. Lodí otřásl mohutný výbuch, rozlomila se vedví a rychle klesla pod hladinu. Důstojníci na okolních lodích byli přesvědčeni, že nikdo nepřežil, a z obavy před dalším útokem pokračovali v plavbě.

Skutečnost ale byla jiná. Z posádky USS Juneau čítající 687 mužů jich nejméně stovka potopení lodi přežila. Námořníci – mnozí s těžkými popáleními a dalšími zraněními – se ocitli ve vodě a doufali v brzkou záchranu. Osud se ale proti nim spiknul. Letoun B-17, který nad nimi přeletěl, podal zprávu o spatření trosečníků až o několik hodin později při přistání na základně. Zde se ale informace zamíchala mezi množství dalších hlášení – Američané v osudné bitvě v pátek třináctého ztratili devět lodí a 13 jich bylo poškozeno – a záchranné práce tak vůbec nezačaly.

Na moři mezitím zoufalí přeživší z USS Juneau bojovali se žízní, vyčerpáním a žraloky. Když u nich o osm dnů později konečně přistál hydroplán PBY Catalina, zůstalo naživu jen deset mužů a nebyl mezi nimi ani jeden z bratrů Sullivanových. Nemuselo tomu tak ale být. Svědci vypověděli, že Frank, Joe a Matt z pětice bratrů zahynuli okamžitě po potopení křižníku. Al se utopil o den později a George přežil dokonce pět dnů, než v důsledku deliria způsobeného vysokou koncentrací sodíku v těle sklouzl ze záchranného voru do vody a už ho nikdo nespatřil.

Změna pravidel

Protože z důvodu utajení námořnictvo USA neinformovalo o potopených lodích, neměli rodiče o osudu pěti bratrů dlouho žádné zprávy. Teprve když jejich matka Alleta Sullivanová napsala v lednu 1943 na námořní úřad s dotazem na osud svých pěti synů, daly se události do pohybu. Ráno 12. ledna 1943 se otec rodiny Ted Sullivan chystal do práce, když u jeho dveří zazvonili tři muži v námořních uniformách. „Mám pro vás zprávy o vašich chlapcích,“ řekl námořní důstojník. „Který z nich?“ zeptal se Tom Sullivan. „Je mi líto, všech pět,“ odpověděl důstojník.

Ztráta pěti bratrů byla pro jejich rodiče, Thomase a Alletu Sullivanovy, nezměrnou tragédií. Otřásla ale také celou Amerikou a stala se symbolem obětí, které jednotlivci a rodiny přinášeli během druhé světové války. Námořnictvo po této tragédii změnilo pravidla, aby zabránilo tomu, že by bratři nebo blízcí příbuzní sloužili společně na jedné lodi, což se stalo známým jako „Politika posledního přeživšího“, v angličtině „Sole Survivor Policy“. Jednoduše řečeno, poslední přeživší potomek měl být zbaven vojenské služby a odeslán domů ve chvíli, kdy v bojích zahynou jeho sourozenci.

Mohlo by vás také zajímat: Smutné svědectví z Nagasaki: Z těl zbyly jen černé panenky, líčí přeživší atomové bomby

Příběh Sullivanových bratrů nezůstal pouze tragickým momentem v historii, ale postupně se stal součástí americké popkultury. Kromě emotivního válečného filmu „The Fighting Sullivans“, česky „Bojující Sullivanovi“, z roku 1944 inspiroval některé aspekty slavného filmu Stevena Spielberga „Zachraňte vojína Ryana“ z roku 1998. Ačkoli samotný příběh filmu je smyšlený, jeho základní premisa – snaha zachránit posledního žijícího syna, aby se zabránilo další tragédii – čerpá inspiraci z tragédie Sullivanových.

Zdroj: The Courier, Boston Globe, Grout Museum District, Naval History and Heritage Command

Video, které jste mohli minout: Nacistický Titanic: Sovětská ponorka potopila loď s 10 000 německými uprchlíky

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský