16. července 2024 09:03

Agent Orange dodnes způsobuje utrpení ve Vietnamu a USA, ovlivnil i útoky žraloků

Když žraloci útočí S7 (6) - Agent Orange

Válka ve Vietnamu přinesla spoustu zvěrstev, jehož následky jsou ve společnosti patrné dodnes. Jedním z nich je použití biologické zbraně známé jako Agent Orange.

Konflikt ve Vietnamu mezi lety 1964–1975 přinesl poměrně neslavný pokrok stran válečnictví. Jeho součástí bylo i nasazení směsi dichlorfenoxyoctové a trichlorfenoxyoctové kyseliny, která byla poprvé použita britskými silami při malajském povstání. V Indočíně pak byl přípravek původně zamýšlen jako prostředek, který si poradí s jednou z největších výhod Vietcongu – bujnou vegetací, která severovietnamským vojákům poskytovala skvělý úkryt.

Čtěte také: Sovětský svaz chtěl využít opičí neštovice jako biologickou zbraň, prozradil ruský expert

Oběti na obou stranách

Agent Orange, pojmenovaný podle oranžového pruhu na kanystrech s touto látkou, měl zlikvidovat zdejší rostlinstvo tak, aby nepřekáželo především americkému letectvu ve snadném bombardování nepřátelských základen a zásobovacích cest. Odhaduje se, že Američané rozprášili v oblasti asi 70 000 tun defoliantů, které obsahovaly asi 150 kg dioxinu. Více než 31 000 km2 lesa bylo odlistěno a živočišná druhová rozmanitost se výrazně snížila, nicméně kromě přírody měl Agent Orange hrůzný dopad i na lidský organismus.

Látce byly vystaveny 4 miliony lidí, až 3 miliony lidí podle vietnamské vlády dodnes trpí zdravotním postižením. Rakovina, mentální postižení, defekty pokožky, neurologické potíže či malformace novorozeňat, to vše se po užití Agent Orange rozbujelo ve velkém. Podle Spojených států jsou čísla vietnamské vlády nespolehlivá, nicméně i u amerických válečných veteránů z daného konfliktu se ve velkém počtu objevily případy leukémie, Hodgkinova lymfomu a dalších druhů rakoviny. Alespoň o částečnou nápravu škod se pokoušel americko-vietnamský projekt, jenž začal 9. srpna 2012, den před 51. výročím prvního použití Agent Orange. Jeho cílem bylo snížení kontaminace zamořené půdy v místě bývalé americké letecké základny v Danangu.

Američtí veteráni vystavení látce a trpící zdravotními následky mají nárok na kompenzaci ve výši 3 106 dolarů za měsíc po dobu léčby, nejdéle pak 6 měsíců po úspěšném vyléčení. Částku garantuje americký program pro vojenské veterány. Nárok obyvatel Vietnamu byl americkým soudem v roce 2004 zamítnut. Jak uvidíte v pořadu Když žraloci útočí na Prima ZOOM, sloučenina známá jako Agent Orange zdaleka neškodila jen ve Vietnamu. Odpady z chemické továrny v Sydney, kde se látka ve velkém vyráběla, kontaminovaly vodu z tamějšího přístavu. „Nechytal bych v přístavu ryby a žádné bych nejedl,“ říká v pořadu místní člen zemské rady Phil Duncan.

Mohlo by vás zajímat: Surfování se proměnilo v horor. Muži se zakousl do nohy žralok

Působení látky je dokonce spojováno s vlnou australských žraločích útoků z roku 2009. V jediném roce došlo u pobřeží Nového Jižního Walesu k 17 napadení člověka žralokem a vědci si lámali hlavu, co je způsobilo. Nepřímou příčinou mohl být zákaz komerčního rybolovu v oblasti zasažené odpady z chemičky, kde se v minulosti Agent Orange vyráběl. Rybí populace se rychle vzpamatovala a větší množství potravy k pobřeží přilákalo predátory včetně obávaných žraloků.

Zdroje: Encyclopedia Britannica/History

Video, které jste mohli minout: Brutální útok žraloků v bahamském letovisku. Podívejte se na děsivou rekonstrukci

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora