29. dubna 2013 06:00

Pod útokem opičího boha. Posvátní indičtí zloději

Jak vypadá setkání s tlupou loupeživých opic? A jak to souvisí s náboženstvím?

Hinduistický panteon obsahuje desítky bohů. Jejich hierarchie se různými výklady mění, přesto ale i mezi bohy jsou rovnější mezi rovnými. Hanuman je řazen spíše do kategorie nižších. Bůh na špinavou práci. Má sice tvář prohnané opice, ale kyj v ruce ukazuje, že dává přednost přímočařejším řešením.

Opičí nájezdníci

Na indickém subkontinentu poskakuje, vříská, rozmnožuje se... zkrátka žije 25 druhů opic. Některé z nich, jako například makak lví (Macaca silenius), patří mezi ohrožené druhy žijící jen na malém kousku indického subkontinentu, jiné, jako jeho blízký příbuzný makak rhesus (Macaca mulatta), se naopak přizpůsobil životu ve městech. Tam na jednu stranu „zpestřuje“ městskou faunu, ale na stranu druhou se stává nechtěným, byť tolerovaným příživníkem a zlodějem.

Učenlivé opice brzy přišly na to, že jim zejména u svatostánků nic nehrozí, a tak se bezostyšně přiživují na obětinách, jež jsou určené jiným božstvům než chlupatým nájezdníkům. Zmínka evokující loupežnické tlupy je zcela na místě, protože na mnoha místech se mnohahlavé skupiny makaků naučily napadat a okrádat poutníky a jejich nájezdy vešly v takovou známost, že si často věřící průchod doslova vykupují. Lidé prostě dopředu počítají s tím, že budou v chrámu opicemi přepadeni a mají připravený úplatek, platbu za volný průchod ve formě oříšků či nějaké sladkosti.

Základ je nedívat se opicím do očí – přímý oční kontakt berou jako výzvu a provokaci. Jakmile začnou zívat, vězte, že nejde o znak únavy, ale "vyšší level" hrozby. Ukazováním špičáků dávají jasně najevo, jakými zbraněmi disponují. Lidské zívnutí je jako hrozba zcela neadekvátní. Je to podobné, jako kdybyste při přepadení čelili ostře nabitému revolveru a chtěli se bránit stříkací pistolkou. Indové v hlavním městě mají s opičími útoky problémy, množí se úvahy o sterilizaci zvířat.

Posvátní roznašeči moru. Krysí chrámy v Indii

„Byly naprosto tiché, velmi rychlé a vysoce efektivní," popisuje pro New York Times opičí přepadení paní O´Connor. S opičími nájezdníky počítala i ochrana prezidenta Obamy a makakové se coby hrozba pro prezidentovu bezpečnost dokonce dostali do televizního zpravodajství. Když v roce 2007 spadl z terasy po útoku opic náměstek primátora Dillí, začalo se o omezení stavu synantropně žijících opic vážně diskutovat. Tlupy mohou mít až několik desítek jedinců, a to už je skupina, která vyvolává strach i v ochrance ministerstev či obytných bloků, kde se v dobře udržovaných zahradách opicím líbí. Problém dlí ale zcela jinde – v náboženství. V Indii se hlásí k hinduismu 80,5 procenta obyvatel, a ti v opici vidí Hanumana – důležitého člena hinduistického panteonu a v hinduistické společnosti si nikdo netroufá nahlas začít prosazovat požadavek o cílené likvidaci.

Hulman Hanumanem

Jedním z opičích obyvatel, jenž se adaptoval na život ve městech, je hulman posvátný (Semnopithecus entellus). Elegantní tvor, obývající ekosystémy od mořské hladiny až po nadmořské výšky nad 4000 m. V několika poddruzích na něj lze narazit v Indii, na Srí Lance, v Pákistánu, Bangladéši, Barmě, Nepálu, Bhútánu a v Číně, přičemž na typ krajiny není nijak náročný. Vesele se rozmnožuje v tropických i subtropických lesích i v městské zástavbě.

Český název hulmana posvátného v našich krajinách nikterak neevokuje epický epos Rámájana. V klasickém díle indické starověké literatury je princ Ráma odsouzen ke čtrnácti letům vyhnanství a podroben neuvěřitelnému množství intrik. Jeho přítelem se stává Hanuman, muž z opičího lidu, který mimo jiné proslul obrovskou silou: „Jdi, Hanumane, k himálajským výšinám, tam spatříš zlatou horu zvanou Ršabha a blízko u ní strmý vrchol Kailásu. Je mezi nimi kopec, mocně září v dál, pokrytý štědře rostlinami bezpočtu. Nalezneš na vrcholu čtyři byliny, jež leskem rozjasňují všechno okolí. Z nich jedna hlavu s tělem znovu spojuje, zacelí rány druhá, třetí oživí a čtvrtá dodá tělu záři ze zlata. Přines je rychle, všechny mrtvé probudíš!" praví se v eposu.

Hanuman neztrácel čas hledáním bylin a přinesl celý vršek hory. Některé z velmi neotřelých teorií by rády viděly Hanumana jako přechodový článek mezi opicemi a člověkem. Jeho podobu spíše než archeologové vystihli filmaři. Vzpomínáte na klasický hollywoodský snímek Planeta opic z roku 1968? Lépe už snad Hanumana filmaři vystihnout nemohli.

Opice větší než Kristus

Autor: Topi Pigula Od roku 1985 publikoval stovky článků a fotografií v širokém spektru periodik: Koktejl, Inmagazín Hospodářských novin, Mladá fronta, Lidové noviny, Bionoviny. Má na kontě několik vlastních fotografických výstav autorských i spoluautorských u nás i v zahraničí. Zároveň se autorsky podílel na čtyřech knihách (Krkonošská čítanka, Čítanka z Jesenicka, Bioindikace a biomonitoring, Na cestě1). Severoindické město Shimla, kdysi výletní a odpočinkové místo britských kolonialistů, má od roku 2010 novou turistickou atrakci. Zdejší Hanumanova socha vztyčená na vrchu Jakhu svou výškou zastiňuje populární sochu Krista nad Rio de Janeirem. „Vzhledem ke gigantismu není od věci poznamenat, že od nynějška budou v této destinaci opice všudypřítomné. Už tak je v Shimle velká opičí populace,“ poznamenává Jagdish Bhatt v The Times of India.

Naráží na to, že z velké části města je 33 metrů vysoká socha vidět a je tak neustálou připomínkou opičí přítomnosti. „Samotné opice se u svatostánku velmi rychle zabydlely a jejich drzost jde tak daleko, že jsou schopny návštěvníkovi sebrat čepici z hlavy. Naštěstí jsem ji měl pevně naraženou, ale stejně mě ten zezadu vedený útok překvapil,“ říká jeden z rozezlených návštěvníků tohoto svatostánku.

Mohutná růžová socha se opírá o nezbytný kyj a samozřejmostí je v její těsné blízkosti postavený svatostánek. Nikdo nezastírá, že socha je svým způsobem kalkul brnkající na strunu zvýšené turistické návštěvnosti. A kdyby se ze sochy umístěné ve výšce 2591 m. n. m stalo poutní či kultovní místo, tím lépe. Zdejší mírné klima turistice vyhovuje a každá rupie navíc, jež cinkne do městské či soukromé pokladničky, se počítá. Co by si mohli místní přát více, než boha, který nese peníze? Že opičí bůh není nic zavrženíhodného, dokládá fakt, že když byla socha slavnostně odhalena, zúčastnili se nejen zastupitelé místní samosprávy, ale do odlesku slávy se přišly postavit i některé bollywoodské celebrity.

Opice jsou v Indii tématem, jež rezonuje v široké škále odstínů. Od cvičených zvířat předvádějících se na tržištích (je libo fotečku za pár rupií?) přes laboratorní chovy, na nichž se testuje široká paleta léků a chemických činidel včetně kosmetiky (ostatně Rh faktor v lidských krevních skupinách je pojmenován právě podle makaka rhesuse), až po uctívaného bojovníka a hrdinu starověkého eposu. Řečeno v brutální zkratce – opice je v Indii nenáviděným hrdinou.

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom