14. dubna 2013 06:00

Do 1000 let lidstvo vymře, varuje Stephen Hawking

Naše planeta je příliš „křehká“ a lidstvo na ní nemá šanci přežít. Proto musí ze Země utéct.

Tuto neveselou předpověď pronesl slavný fyzik na vědecké konferenci v Los Angeles. Hawking věří, že máme jako lidstvo před sebou necelých 1000 let, pak nám planeta přestane stačit a člověk jako živočišný druh vymře.

„Musíme pokračovat v expanzi do vesmíru. Když pochopíme, jak vesmír funguje, budeme ho do jisté míry kontrolovat,“ naznačil řešení slavný fyzik.

Problém je, že právě v posledních letech se objevování vesmíru potýká s velkými problémy: od začátku ekonomické krize se rozpočty vesmírných agentur škrtají a zkracují. Například NASA přišla letos jen ve vědecké části rozpočtu o 300 milionů dolarů.

Asteroid Apophis: NASA přiznává, že může zasáhnout Zemi

Směr Mars?

Největší pozornost teď NASA upíná k Marsu, kde její dvě pojízdné sondy zkoumají jeho povrch a zjišťují detaily o jeho minulosti, a tedy i budoucnosti. Na Rudou planetu se zaměřila i Evropská vesmírná agentura ESA, která ve spolupráci s Ruskem plánuje projekt ExoMars – ten by měl najít na Marsu život a současně tam dostat lidskou posádku. Prvním krůčkem byl projekt Mars 500, který probíhal v letech 2010 a 2011. Šlo o zkoumání toho, jak zvládne šestičlenná posádka 520 denní pobyt v prostředí, které připomíná kosmickou loď. Podíleli se na něm i čeští vědci a přinesl spoustu poznatků o fungování týmů v tak uzavřeném prostředí.

Stephen Hawking je jedním z nejslavnějších teoretických fyziků současnosti. Nejvíc ho proslavila kniha Stručná historie času, ve které dokázal popsat, jak podle něj funguje vesmír – a také to, proč by nás to vlastně mělo zajímat. V jeho podání se fyzika stýká bez obav s těmi nejzávažnějšími filozofickými otázkami: nebojí se hledat odpovědi na taková témata, jako smysl vesmíru, existence Boha a další.

Génius a showman

Hawking je nejen geniální vědec, ale také mimořádný člověk. Už od vysokoškolských studií trpí vážnou amyotrofickou laterální sklerózou, kvůli které přestal ovládat většinu svého těla. Podle lékařů je malý zázrak, že ještě vůbec žije – tělo většinou s touto chorobou umírá po deseti letech; Hawking s ní žije už přes 50 roků… Sice si musí pomáhat řadou technických vymožeností, jako je řečový syntetizátor nebo pojízdný vozík, ale žije důstojně.

Supervulkán v Yellowstonu: kdyby vybuchl, byl by to konec lidstva

A navíc se díky kombinaci geniality a svého postižení stal svého druhu celebritou. Objevuje se v řadě televizních show, bez obav mluví o svém postižení a občas si zahraje i v nějakém tom seriálu pro „geeky“. Díky tomu se objevil už například v jedné epizodě Star Treku, dvakrát si zahrál v kultovní Teorii velkého třesku a jeho kreslená verze se objevila v Simpsonech i Futuramě. A to ani nemluvě o tom, že si zazpíval s kapelou Pink Floyd – jeho hlas můžete slyšet ve skladbě Keep Talking…

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom