6. dubna 2024 17:55

Vzácný jev sicilské sopky Etny: Tajemné kouřové kroužky vzbudily pozdvižení

Jeden z nejčinnějších vulkánů nechrlí pouze lávu. Jednou z jeho aktivit je také jev, který dosud nebyl úplně prozkoumán.

Etna, známá také jako Mungibeddu – krásná hora, je nejvyšší činnou sopkou a jednou z nejmohutnějších v Evropě. Díky své úctyhodné výšce 3350 metrů nad mořem patří k nejnavštěvovanějším turistickým atrakcím. Také se řadí k těm nejvíce aktivním sopkám na světě, prakticky nikdy neustává v činnosti a chlubí se nejdelším doloženým záznamem erupcí.

Čtěte také: Když Etna vysílá kouřové signály. Záběry nejaktivnější sopky Evropy odhalují vzácný jev

Stále ve varu

Například v listopadu roku 1928 se zde otevřela skupina průduchů na jejím východním úbočí a lávová řeka se valila k několik kilometrů vzdálenému Sant'Alfiu. Další erupce následovaly v letech 1949, 1971, 1981, 1983, nebo 1991-1993, přičemž v roce 1971 pohřbila astronomickou observatoř vybudovanou v 19. století. V současnosti vzbudila Etna menší pozdvižení zvláštním jevem, začala totiž vypouštět vzácné kouřové kroužky.

Jedná se o relativně netradiční jev, jenž je stále předmětem zkoumání vulkanologů. „Chceme porozumět tomu, jak sopky fungují, a to nejen v případech, kdy vytvoří katastrofu,“ řekla vulkanoložka Simona Scollo, která se kouřovými kroužky zabývá, deníku The New York Times. Přesný mechanismus kouřových kroužků není ještě zcela prozkoumán, nicméně je potřeba symetrický kráter kulovitého tvaru.

Kroužky pod tlakem

Má se za to, že k formování kroužků dochází, když jsou jednotlivé bubliny plynu vycházející z útrob vulkánu tlačeny průchodem přes relativně úzký kráter. Plynové bubliny se dostávají pod extrémní tlak a následně je vodní pára vytlačena k okrajům průduchu v kráteru. Kroužky přitom nemají dlouhou existenci, rychle je rozptýlí vítr nebo difuze, tedy samovolné rozptylování částic v prostoru. Etna má přitom „na svědomí“ nejvíce takových kroužků.

„Etna překonává všechny dosavadní rekordy. V pozdním odpoledni 2. dubna se na severovýchodním okraji jihovýchodního kráteru otevřelo malé ústí, které produkuje chuchvalce žhavého plynu. Do příštího rána bylo zřejmé, že tyto chuchvalce produkují impozantní množství parních prstenců, a tato aktivita od té doby pokračuje. Sopka jich vypustila stovky, ne-li tisíce těchto pěkných prstenců,“ uvedl vulkanolog Boris Behncke na svém profilu na Facebooku.

Zdroje: NY Times/Accu Weather

Sicilská sopka Etna vypouštěla vzácné kouřové kroužky:

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom