29. září 2024 07:05

Žralok leopardí se dokonale maskuje. Podívejte se na jeho vychytralý lov

Žraločí superschopnosti – Žralok leopardí

Ne všichni žraloci jsou lidožraví predátoři, přesto však mohou člověku ublížit. Žralok leopardí patří k ohroženým druhům.

Hladkoun leopardí, nebo také žralok leopardí, dostal své jméno podle charakteristického zbarvení, tmavých skvrn na šedohnědém podkladu. Ty mu pomáhají při lovu, jak totiž uvidíte v pořadu Žraločí superschopnosti na Prima ZOOM, využívá je ve ztemnělých vodách jako maskování. I proto se vyskytuje v blízkosti písčitého či bahnitého dna, ústí řek a zátok.

Čtěte také: Brutální útok žraloka. Šestnáctiletému chlapci ukousl při rybaření hlavu a ruku

Maso samá rtuť

Kořist žraloka leopardího tvoří především ryby, jikry či bezobratlí, jako jsou krabi, krevety a měkkýši. Pro člověka nebezpečný není, i když se může objevit v jeho blízkosti. Třebaže většinou preferuje chladnější vodu, někteří žraloci leopardí se zdržují v teplejších pobřežních vodách. „Tihle žraloci leopardí jsou většinou březí samice, a tak si myslíme, že v této teplé vodě zahřívají svá vajíčka,“ domnívá se mořský biolog Andy Nosal.

Žralok leopardí není nebezpečný, zato má dost přirozených nepřátel, zpravidla mořské savce, velké ryby a žraloky. IUCN jej řadí mezi téměř ohrožené druhy, jeho bezpečí nakonec nepomáhá ani fakt, že se často sdružuje do velkých skupin, a to usnadňuje jeho hromadný lov. Nevyplatí se ale jíst jeho maso, obsahuje totiž vysoké množství rtuti.

Zdroje: Animal Diversity/Florida Museum

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský