2. října 2024 13:45

Jak je možné, že žraloci ve vodě cítí krev? Zachytí ji dokonce na stovky metrů

Že žralok dokáže ve vodě cítit krev na velkou vzdálenost, je známý fakt. Ve skutečnosti je jejich čich ale možná i výkonnější, než tušíte.

Některé druhy žraloků dokáží krev zachytit dokonce i na vzdálenost několika set metrů, a ve vodě jí přitom může být i velice malé množství. Zároveň jsou schopní kořist i rychle vystopovat. Kromě pachu krve reagují třeba i na odér, který vydávají vyplašené ryby, a s pomocí čichu si hledají také partnera.

Jenže jak vlastně jejich čich funguje? Přestože žraločí nozdry na první pohled připomínají nos, dýchání u nich probíhá úplně jinak než u nás. A diametrálně odlišné je i to, kolik prostoru čich dostává v jejich mozcích.

Dvě třetiny mozku řeší pachy

Žraločí nozdry fungují tak, že se každá z nich skládá ze dvou a více otvorů. Jedním proudí voda dovnitř a druhým zase ven. Uvnitř otvorů jsou citlivé kožní záhyby, které jsou plné smyslových buněk.

Mohlo by vás zajímat: Ital řekl do kamery, že zavraždil vlastní matku. Pořád se opakovala, dodal

Právě tyto buňky zachycují pachy, které se vyskytují ve vodě, a odesílají signály do mozku. Ten pak pachy zanalyzuje. A protože je čich pro žraloka jedním z nejdůležitějších, ne-li nejdůležitějším smyslem vůbec, zabírají čichové laloky celé dvě třetiny žraločího mozku.

Zaměřovací systém

Žraloci ale nedokáží pouze zachytit a identifikovat pachy, ale hlavně je zvládnou s neuvěřitelnou přesností vystopovat ke zdroji. Důvodem k tomu je, že dokáží cítit „stereo“, a součástí jejich schopností je i vyhodnotit, že pach se do jedné z nozder dostal o kratičkou chvíli později než ke druhé.

Přečtěte si také: Žralok leopardí se dokonale maskuje. Podívejte se na jeho vychytralý lov

Vědci se pokusili odhadnout, kteří žraloci mají čich nejlepší, a nemají jednoznačného vítěze. Mezi parybami s nejvýkonnějšími nosy se ale (celkem nepřekvapivě) umístil i obávaný velký bílý žralok. Je tedy velké štěstí, že lidé mu podle všeho nijak vábně nevoní. Jinak by žraločích útoků určitě bylo víc.

Zdroj: Two Oceans Aquarium, PLOS One, Springer Link, American Museum of Natural History

Mohli jste minout: Žralůček okatý

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský