28. dubna 2023 06:00

Dokonale maskovaný had používá ocas jako návnadu. Podívejte se, jak kořist doplatí na svou naivitu

Není nijak neobvyklé, že predátoři umí napodobit potravu své kořisti. Jistý druh zmije ale tuto schopnost dovedl k dokonalosti.

Když vědci v roce 1968 objevili zvláštní typ zmije s podivným zakončením ocasu, považovali ji za zmiji perskou (Pseudocerastes persicus), která byla stižena genetickou anomálií, nádorovým onemocněním nebo parazitem. Baňkovitou strukturu pozoruhodně připomínající pavouka nepovažovali za nic, co by ukazovalo na nový druh. Z omylu je vyvedl až nález dalšího exempláře na začátku 21. století, jenž vedl v roce 2006 ke klasifikaci druhu nazvaného Pseudocerastes urarachnoides, který se česky označuje jako zmije pavoučí nebo zmije pavoukoocasá.

Skrytá hrozba

Hada najdeme především v Íránu a přilehlých oblastech Iráku. Díky svému zbarvení dokonale splývá se skalnatým povrchem, a když si lehne mezi skály, jediné, co je z něj dobře vidět a čím aktivně pohybuje, je právě ono zvláštní zakončení na ocasu. Pavouci pobíhající terénem jsou běžnou potravou ptáků, a jak můžete vidět v pořadu Směr Mexiko na Prima Zoom, ocas zmije pavoučí se díky tomu stává perfektní návnadou. Zbytek těla zmije je pro své mimikry tak dokonale skrytý, že si pták svůj omyl uvědomí až příliš pozdě.

Čtěte také: David si z lesa přinesl plný košík i s nechtěným úlovkem. Doma z něj vylezla zmije

Používání konce ocasu jako návnady není mezi hady nijak výjimečná věc, totéž dělá například zmije rohatá či chřestýšek malý, ani u jednoho z těchto hadů ale není návnada tak detailně propracovaná. Nutno dodat, že místní ptáci už si na lákavou hrozbu zvykli a k „pavoukovi“ se přibližují o dost opatrněji, větší užitek má zmije ze stěhovavých ptáků, pro něž je nezvyklé maskování novinkou.

Zdroj: National Geographic

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom