8. srpna 2024 14:50
Martin Kolář

Ze Zoo Praha utekl fenek, zahrada prosí o pomoc s hledáním

Z pražské zoologické zahrady v Troji utekla samička fenka, pracovníci zahrady prosí veřejnost o pomoc při hledání. Zoo o tom informovalo na sociální síti Facebook. Malou šelmu zřejmě něco vyplašilo a dokázala přeskočit sklo venkovního výběhu. Podle zoo není nebezpečná, přesto by se ji lidé neměli pokoušet sami chytat. Pro pomoc zřídila zahrada speciální kontaktní e-mailovou adresu. Fenek je nejmenší psovitá šelma na světě.

„Samičku fenka, která k nám přišla koncem května z Dortmundu, patrně něco vyplašilo a dokázala přeskočit sklo venkovního výběhu,“ uvedla Zoo Praha na Facebooku. Ve středu 7. srpna byl fenek spatřen v sousedící botanické zahradě, samičku se však nepodařilo chytit. „Nyní nevíme, kde se nachází. Uvítáme proto informaci od každého, kdo by ji mohl vidět,“ dodali pracovníci zoologické zahrady.

❗ AKTUALIZACE: Samice fenka je již zpět v zoo, všem děkujeme za pomoc a podporu! __________________ Hledáme fenka....

Posted by Zoo Praha on Thursday, August 8, 2024

Vyzvali lidi, aby pořídili fotografii telefonem. „Mnohem snadněji se nám podaří vyloučit chybná hlášení,“ vysvětlili. Kontaktní telefon je 601 160 627 a e-mail fenek@zoopraha.cz. „Fenek není nijak nebezpečný, ale sami ho přece jen nechytejte,“ dodali pracovníci zoo.

Fenek je drobná šelma, s délkou těla 36 až 40 centimetrů, ocasem dlouhým 18 až 36 centimetrů. Má 18 až 22 centimetrů v kohoutku a váží asi kilogram. Má jemnou pískově zabarvenou srst a velké ušní boltce uvnitř porostlé dlouhými chlupy. Má huňatý ocas a tlapky zespoda osrstěné. Aktivní bývá v noci.

Fenkové obývají písčité pouště a polopouště v Maroku, Kuvajtu a jižním Iráku. Jejich tělo je přizpůsobeno životu právě v těchto podmínkách. Osrstěná chodidla jim umožňují pohyb v rozpáleném písku, velké ušní boltce napomáhají termoregulaci i dobrému sluchu. O nočním způsobu života svědčí jejich velké oči.

Čtěte také: Z věznice v Jiřicích uprchli klokani. Podhrabali se, jednoho ještě musí odchytit

Fenek dokáže znamenitě hrabat, také na povrchu země je čilý a pohyblivý. Živí se drobnými plazy, hlodavci, ptáky a hmyzem. Nepohrdne ani datlemi, ovocem a melouny. V přírodě dokáže vydržet i velmi dlouho bez vody.

Zdroj: ČTK, Zoo Praha

Video, které jste mohli minout: Tisíce netopýrů berou útokem byty v Plzni. Experti varují před kousnutím a nebezpečnou nemocí

Martin Kolář

Externí redaktor Prima COOL a Prima ZOOM